Зловеща новина за жената, повалена от страшния вирус-убиец, надвиснал над страната ни!

Линейка

Жената, която проявява симптоми на западнонилска треска, е на 75 години от град Бургас. Пациентката вече е изписана от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, където беше хоспитализирана.

„Заболяването й все още не е потвърдено. Тази седмица трябва да излезе резултатът от втората проба, която изпратихме в Националния център по заразни и паразитни болести в София. Пробата е на серум и урина. Тя категорично ще потвърди или отхвърли дали става дума за западнонилска треска”, каза д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас, цитиран от БургасИНФО.

Първата изпратена проба е била положителна, но тя е била серологична, което е наложило изследване и на друг вид материал. Причината е, че серологичната проба често дава кръстосани реакции и за други заболявания.

„Жената има остатъчни енцефалитни прояви. В момента лекарите лекуват симптомите, които проявява, тя вече не е в болница. Заболяването не е заразно”, уточни д-р Григорова.

Миналата седмица край созополското село Атия бяха открити шест мъртви щъркела, от които Агенцията по безопасност на храните взе проба. Оказа се, че две от животните са били болни от западнонилска треска. Сега в района, както и в цялата община Бургас, тече дезинфекция.

Болестта се пренася от комари, затова употребата на репелент срещу тях е препоръчителна.

„Днес в 13.30 часа в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни болести се потвърди чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК диагнозата западнонилска треска при болест с възпаление на мозъка при пациент от Пловдив“. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от Фокус.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ