Извънредно! Шофьорът на автобуса ковчег излезе на свобода срещу гаранция от…

григор григоров

Състав на Апелативния съд в София не се съгласи шофьорът на преобърналия се рейс край Своге да е под домашен арест. Магистратите прецениха, че мярката му за неотклонение трябва да е парична гаранция от 2000 лв.

Според обвинението в края на август Григор Григоров навлязъл в насрещното на пътя София – Своге и с превишена и несъобразена скорост завил надясно и минал през мантинелата, преобръщайки се в пропаст. След тежката катастрофа загинаха 17 пътници.

Според съда има доказателства, че Григоров е виновен за пътния инцидент. Магистратите се позоваха на протокол за оглед на местопроизшествието и свидетелски показания. Особено важни се оказали разпитите на мъж и жена, които се движели на мотор зад рейса. Освен това заключение на автотехническа експертиза по делото гласи, че причината за катастрофата е превишена и несъобразена скорост, както и навлизане в насрещното.

Съдебният състав отбеляза, че тепърва трябва да се изясни каква е причината за катастрофата – дали превишената с 13 км/ч скорост, или несъобразената скорост. Не може и двете да са причина, каза съдът.

Апелативните съдии обявиха още, че в част от решението на окръжния съд Григоров да е под домашен арест липсвали мотиви. Те прецениха, че степента на опасност на шофьора не е висока, както е приел първият съд. Като доказателство за това се позоваха на подписка в подкрепа на шофьора от 6300 души и на препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, които ползвали транспортната фирма на шофьора за екскурзии. Освен това след катастрофата Григоров има рана на главата, за което лекар от ИСУЛ му е препоръчал домашно лечение.

Шофьорът има 7 дни да внесе 2000 лв., за да може да излиза от дома си. Той е с отнета книжка и със забрана да напуска страната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ