Варна: Медицинска бележка за детска градина без извършен преглед, докога?

9946.w470

Обществена тайна за родители във Варна е, че лекари издават медицински бележки с отворена дата. Така докога ще отсъства детето на практика преценява родителят. Дали е оздравяло също. В тези случаи още при първичния преглед медикът не настоява за вторичен, при който да проследи здравословното състояние и да се издаде съответния документ, удостоверяващ, че пациентът е здрав. Мнозина родители се възползват, защото това им спестява повторно ходене до кабинетите и чакане по опашки. Някои обаче съзнателно злоупотребяват с тази възможност. По свое усмотрение пускат децата си недоизлекувани на детска градина, представяйки надлежно изискуемия документ пред медицинската сестра на детското заведение.

За жалост порочната практика, оставяща родителите да преценят колко здраво е детето им, често води и до задълбочаване на здравословния проблем, които изглежда привидно притихнал, особено при по – малките. Следват усложнения и продължително лечение.

На дневен ред идва и моралният аспект на въпроса, при който родители съвсем съзнателно водят явно болни деца на детска градина с обяснението, че разполагат с медицинска бележка. Така жертва на егоистичния подход стават всички останали малчугани, изложени на заразата.

Самите лекари, позволяващи си подобна практика, пък проявяват нехайство като не проследяват пациента си докрай.

Това разбира се не им пречи да взимат исканата такса за издаването на всяка бележка и много рядко това е придружено с издаване на касов бон.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ