Знаков генерал разтрепери Радев: Каква е тази истерия?! Неадекватно е, уронва имиджа на страната

payimage-591008

Рано или късно този комплекс – С-300, ще го премахнем. Всяка оръжейна система има определен ресурс. Предстои превъоръжаване на нашата противовъздушна отбрана. Това заяви пред БНР ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО. По думите му този комплекс е несъвместим с въоръжението на НАТО и предстои замяната му.

„Г-н Пеевски е прав. Не виждам причини за тази политическа истерия – че ще предоставим определен брой дефектирали ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300. Няма как да използваме тези ракети и няма как да отстраним тези дефекти по тях. Ако не ги изпратим, те ще стоят и в скоро време ще трябва да ги ликвидираме. Техническият им ресурс е 10 години. Комплексът е доставен някъде 1998-99 г. Те са на повече от 30 години. С големи затруднения се поддържа техническото състояние на този комплекс“, коментира Съби Събев.

Той не вижда „никаква трагедия в това, че тези ракети могат да бъдат предоставени на Украйна, която може да намери начин да отстрани дефектите“.

Само един концерн в Руската федерация може да осъществява ремонти, а той е отказал, обясни Събев и предположи, че в Украйна „по всяка вероятност имат някакви ремонтни възможности“, щом са се съгласили.

Въпросът има и хуманен характер, добави военният експерт.

Крайно време е президентът „да си коригира както геополитическия, така и хуманния компас“, отправи препоръки Съби Събев, запитан за позицията на Румен Радев по темата.

„Намирам неговата позиция изключително неадекватна, която уронва имиджа на нашата страна.“

Ако нямаше война в Украйна, щяхме да търсим възможности за отстраняване на дефектите и ремонтиране на тези ракети, смята ген. Събев.

„У нас заслепението в някои политически кръгове, че може да се навреди на Русия, взема връх над рационалното мислене“, допълни той.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ