Нагли схеми: Фамилията Арабаджиеви изнасяли милионите си с офшорки и самолети…

вълчо арабаджиев

В Пловдив и София от седмица тече масирана акция в хотелите и офисите на фамилията Арабаджиеви. Екипи от десетки прокурори и спецполицаи щурмуваха помещенията на милионерския клан. Откриват смайващи доказателства за ширещи се десетки години подозрения, че несметното богатство на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела се дължи основно на злоупотреби с ДДС и финансови гешефти, а не толкова на прецизно и мъдро управляван устойчив бизнес.

Прокурорите откриват първоначално 150 000 лева, поставени в кутия от обувки, а ден по-късно става ясно, че са намерени колосалните 10 милиона лева, натъпкани на над 20 места – сейфове, касети, хотелски стаи, жабки на автомобили. Сумата от 42 000 например е открита в банята на един от президентските апартаменти.

Няма никакво съмнение, че това са пари, теглени в брой, които трябва да затварят фалшиви фактури за направени мними разходи, с цел да е изтегли неправомерно данъчния кредит. Това обяснява и защо такава огромна сума се държи кеш. Казано по-просто – на 100 лева търговски оборот се дължат 20 лв. ДДС, които се внасят в държавата и оттам отиват в бюджета, пише столичен седмичник. Ветко Арабаджиев обаче от години не внася дължимия данък, а го „прихваща“ с редица незаконни трикове, включващи фалшиви документи, несъществуващи разходи за услуги, специално създадени за целта десетки фирми бушони на малоимотни граждани и пр. И така официално тези пари няма как да ги има легално, те не са в банки, а в брой.

Според източник на столичен седмичник ежемесечно е отклонявано ДДС в размер на над 7 милиона лева или около 80 милиона лева годишно. Фирми, които декларират обороти от по 3-4 милиона лева месечно, накрая плащат ДДС в размер на 2-3 хиляди лева, вместо дължимите 500 000 лева, Проверката на разследващите показала, че е една от фирмите например е внесла 100 лева, а е трябвало да внесе сумата от 600 хил. лева. Парите регулярно са изнасяни от фамилията в чужбина чрез офшорни дружества  или с частни самолети.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев е възможно фамилията да бъде обвинена в отклоняването на суми от порядъка 100 милиона лева и изпирането им. Според източник на столичен ежеседмичник обаче става дума за много по-големи средства, които надхвърлят 500 милиона лева за последните 10-12 години.

„Периодът, за който имаме данни, е от януари, но предвид намерените доказателства, ще бъде разширен. Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 година до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Според тази таблица тази сума е десетки милиона левове, може да станат и над 100 милиона“, каза още Гешев.

Първоначално арестуваните счетоводителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова са водили от години счетоводството на дружествата, контролирани от семейство Арабаджиеви. Жените са наясно с финансовите операции, документите и фактурите, които са ползвали фирмите на фамилията. Възможно е те да бъдат привлечени като свидетели и ако съдействат на разследващите, обвиненията срещу тях да отпаднат, пише ежеседмичника.

Прокурорите започнали разплитането на схемата още миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от видинско-ломската общност – социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС. Те били счетоводител обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе сред задържаните. Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор на фирмите на Арабаджиеви. Тя започнала работа във фирма, която имала офис в хотел „Маринела“.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ