Спецпрокурата направи пълни разкрития за ареста на Миню Стайков: Работниците никога не са напускали помещенията…

Миню Стайков

Снимка: Булфото

Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС правят пълни разкрития за ареста на алкохолния бос Миню Стайков и аферата „Карнобат“. Данните представят и. ф. ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Начева, наблюдаващия разследващ прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР Младен Маринов и зам.-шефът на ДАНС Николай Ненков.

Припомняме, че вчера, Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем лица за участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Сред тях е босът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков. Наложена му е прокурорска мярка от 72 часа задържане в ареста. Обвинен е и синът на олигарха – Стайко, както и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров.

„Разследването е мащабно и по няколко направления. То започна през юни 2018 г. с информация за фабрика за нелегално производство на тютюн и цигари. При операцията срещу тази фабрика на място открихме машини, работници и организиран работен цикъл за обезпечаване на цикъла. Установихме на място цигари за 3 млн. лв. Тогава арестувахме шофьора с цигарите, и още няколко работници, но нямаше други лица. Решихме, че имаме два пътя – или да обвиним лицата, или да продължим разследването, за да установим организаторите и лицата на високо ниво. В резултат на проведените действия и установените връзки между лицата се стигна до операцията, която проведохме с ДАНС и МВР „, заяви Начева.

Тя заяви, че към този момент за обвинени 8 души за пране на пари, данъчни престъпления и държане на акцизни стоки без бандерол. „На 5 лица сме повдигнали обвинения, на други три не сме успели, защото не са тук. Единият сме обявили за издирване в страна, а други двама в чужбина, тъй като имаме информация, че не са в страна“, заяви още Начева.

Тя разкри, че е установена верига от фирми, ръководена от едно от лицата, които са арестувани при разследването. „Стигнахме до данни, че се извършват и данъчни престъпления. Говорим за 20 дружества с легална търговска дейност, които се явяват свързани лица. Разследвайки установихме, че за няколко от дружествата е имало дела, но не са били доведени до край. Разгледахме обаче доказателствата и установихме, че те са свързани с нашата дейност и могат да се обединят.

Затова предложихме на главния прокурор да премахне постановленията за прекратяване на тези дела в Софийска градска прокуратура и сега тези дела са прикрепени към нашето“, заяви прокурорката.

Тя разкри, че в момента Агенция Митници извършва инвертаризация на складовите наличности, а после на дружествата ще бъдат установени ревизии. „Установили сме и неустановени парични потоци. Според доказателствата тези дружества паралелно влагат в легалната икономика пари от нелегалната дейност са производство на цигари. Събрали сме категорични доказателства за данъчни престъпления за 1,16 млн. лв. Тези данъци не просто са спестявани на бюджета, а е върнато ДДС. На едното дружество е собственик един от обвинените, а на другото е отговорно лице“, обясни прокурорката.

Ангел Кънев разкри, че организацията на дейност на групата е изключително конспиративна. „Не се използват български граждани и те въобще не напускат помещенията на фабриката. Имало е кухни, фитнеси и никой не е излизал. Не се консумира ел. енергия, за да не се допусне подозрение. Самата фабрика има генератори за 4 млн. лв. , много модерни. За 5 дни са пълнили 5 мастърбокса. Фабриката е работела на прекъснат режим на работа над година. Нашата цел беше да установим лицата на ръководно ниво и така задълбочихме разследването. При анализа на това откъде идват машините, се установи, че става дума за множество дружества, за което обяви г-жа Начева. Така изникнаха данни за данъчни престъпления и това ни накара да стигнем възможно най-високо в ръководството на тази престъпна група“, заяви Кънев.

Възложени са 40 данъчни ревизии, от които да стане ясне мащаба на дейността. Повдигнатите досега обвинения за 1 млн. лв. са за върнато от бюджета ДДС, за което са представени фалшиви документи. „Събрали сме конкретни документи, които ни насочват към високите нива в тази престъпна група. Открихме печати на кухи фирми, както и на банка. Тези печати са генерирани в апартамент на едно от лицата. Предстои ни много работа за установяване на точните суми по прането на пари. Но схемата е установена и остава да се опишат доказателствата“, обясни още Кънев.

„Миню Стайков и Стайко Стайков са обвинени в участие в организирана престъпна група. Предстои да се установи кой е точно ръководителят. Европейска заповед за арест има за Стайко Стайков, за когото имаме данни, че е в чужбина. По отношение на оръжията, те са с разрешителни, но не се държат в помещенията, за които са издадени разрешителните и затова ще бъдат отнети“, обясни Кънев.

Той разкри, че част от луксозните автомобили са на немска фирма, но прокуратурата е иззела тези, които са на обвинените.- „Прави се и ревизия на самите физически лица, за да изясним трансфера на парите“, заяви още прокурорът. „Искаме задържане под стража на този етап на Миню Стайков и още три лица. Останалите лица се издирват и след това ще бъдат също задържани, ако бъдат издирени“, каза още разследващият и допълни, че съпругата на Стайков не е задържана, защото няма отношение към престъпления



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ