Български ученици обраха медалите от 30-ата Международна олимпиада по информатика

524507

Четири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-ата Международна олимпиада по информатика, състояла се в Япония. В надпреварата през тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Александър Кръстев от 11-и клас на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна е завоювал златен медал, а Виктор Терзиев от 12-и клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от осми клас на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово, и Радослав Димитров от 11-и клас на Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, са спечелили бронзови медали.

Ръководители на отбора са главен асистент Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Антон Шиков – преподавател в школата по информатика „Шикови“ в Ямбол.
Инициативата за организирането на Международната олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се организира първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се е състояло в Правец – от 16 до 19 май, а първият председател на олимпиадата е проф. Петър Кендеров.

До 2017 г. българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.
Отборът ни се завръща с полет на австрийските авиолинии на 8 септември, събота, в 23.00 часа на терминал 2 на Летище „София“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ