Топклиматологът проф. Георги Рачев с гореща прогноза кога спират жегите, каква ще бъде есента и ще има ли циганско лято

Георги Рачев

Cептември дойде, летните горещини продължват. Синоптиците обещават времето да бъде топло и сухо. 

Потърсихме за експертна прогноза топклиматолога проф. Георги Рачев.

– Отива ли си лятото, проф. Рачев?

– Няма как, отива си. Септември е есенен месец. Но, бъдете спокойни, лятото ще продължи поне още две седмици. До към 21 септември се очаква късно хубаво лято.  Всеки ден денят намалява с по три минути.

– Оплаквахме се от жегите цяло лято. Но сега като че ли не искаме да си отиват?

– И лятото сякаш не иска да си ходи. Понеже малко закъсня. Дойде през май. Дори в студена София ще имаме максимални тетератури от 25 – 26 градуса. Което е прекрасно. И трябва много да се радваме на времето и да му се наслаждаваме.

– Септември ще бъде ли подходящ за почивка на морето?

– Обещах, че температурата на морската вода ще остане топла. Тя ще бъде около 24 градуса до към 20 септемри. Има особености на септемврийската морска почивка. Хората отиват на плаж към 10 ч. Цял ден могат да стоят там, без да се страхуват, че ще изгорят. И се прибират към 16.30 – 17 ч. Прекрасно време. Хората да не се страхуват и да стягат куфарите за морето.

– Каква есен да очакваме?

– В момента преживяваме лебедовата песен на лятото. Очаква ни хубава златна есен. Наднормено топла с повече от 2 градуса. Валежите ще са малко повече в западната част от страната. Първокласниците да бъдат спокойни, и не само те, разбира се. А всички ученици. На 17 септември няма да има валежи. Надявам се денят да бъде слънчев и топъл. На 19 септември може да превали топъл дъжд. Хубавото  време ще остане. В Пловдив се очаква температурите да достигнат 27 – 28 градуса, в в Плевен има възможност и да докоснат 30 градуса.

– Октомври е типичният есенен месец, какъв ще бъде той сега?

– През октомври денят намалява. Температурите ще бъдат нормални. Ще има по-големи валежи пак за Западна България. Ноември ще бъде малко по-топъл от обикновено. Нищо катастрофално не се очаква.

– Да очакваме ли циганско лято?

– До него има много време. То е чак по Димитровден. Както вървят нещата, циганското лято ни е в кърпа вързано.

– Всички се страхуваме от порои, напоследък станаха чести. Хората на много места в България пострадаха от необичайно силни дъждове…

– Не е възможна прогноза за интензивни превалявания. Може да се каже дали ще ги има няколко дни по-рано. Но поразиите от тях зависят от две неща – на първо място е природата, но на второ сме самите ние. Ако не си изчистим шахтите и коритата на реките, ще има наводнения. Напоследък и при 10 – 15 л/ кв. м има наводнения. А това никак не е нормално. Затова трябва да се стегнем и поне това, което зависи от нас, да свършим, за да няма поразии.

Източник: ПИК



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ