Абсурд по български: Столичанин плаща за парно, въпреки че се топли на ток! За 10 години дължи 20 бона

Парно-Пари

Столичанин 11 години плаща за парно на максимална мощност, въпреки че се отоплява на ток. Това съобщава „Телеграф”, позовавайки се на абоната Ю.Ц., чието домакинство плаща по над 2 000 лева на сезон на парното.

Причината е, че на радиаторите няма уреди за дялово разпределение. Според законова промяна от 2007 г. домакинството е длъжно да монтира разпределители на всички отоплителни тела, дори те да нямат връзка с тръбите на парното. Още преди въвеждане на системата за дялово разпределение столичанинът по действащия тогава закон вика топлофикация, която срещи заплащане затваря и пломбира трите радиатора в жилището.

Домакинството няма право да демонтира радиаторите и ги превръща в електрически отоплителни тела, като монтира в тях електрически нагреватели. Всичко е нормално до 2007 г., когато с промяна в законодателството са вкарани наказателни текстове в енергийния закон, които предвиждат на потребителите, които не монтират върху всички радиатори, дори демонтираните и без връзка с инсталацията на парното, да се начислява максимално количество топлинна енергия за отопление. Така на домакинството се начислява максимална енергия за отопление всеки следващ сезон.

Въпреки протокол на отчетниците на топлинния счетоводител, който „установява, че трите радиатора са пломбирани” и въпреки че техническата експертиза установява, „че абонатът не използва топлинна енергия от минаващата през жилището сградна инсталация, а се отоплява с електричество”, на столичанина е начислено задължение от 2691 лв. за отопление и топла вода за сезон 2017/2018 г. Това се повтаря всяка година въпреки възраженията и жалбите до фирмата за дялово разпределение, Топлофикация и Министерството на енергетиката.

„Монтирането на уреди върху пломбираните радиатори при мен е невъзможно, тъй като са превърнати в електрически отоплителни тела. Ако се поставят разпределители върху тях, те ще отчитат топлината, получена от електрическия ток”, обяснява потърпевшият. „Нима е справедливо да плащам на „Топлофикация София” топлинна енергия, която не съм получил?”, пита гражданинът министъра на енергетиката. Според него е несправедливо изискването пломбираните радиатори да се приравняват на отоплителни тела без уреди, за които от 2007 г. се начислява максимално потребление.

„Излиза, че не мога да ползвам собствените си радиатори по начин, който съм решил за най-благоприятен”, коментира абонатът, който с писмо предлага на енергийния министър промени в Закона за енергетиката в тази му част.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ