Извънредно! Институтът по метеорология спира работа! Няма да има прогноза – спират системите за предупреждение

Времето Прогноза Облаци Небе

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре работа заради липса на ръководство следващия вторник. Няма да има прогноза за времето и ще бъдат спрени системите за ранно предупреждение. Това заяви за „Хоризонт“ по БНР бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

“Няма човек, който да има права да подписва каквито и да е документи – нито финансови, нито административни. Няма кой да плати енергия, няма кой да плати комуникации, така че това са причините. Прогнозата за времето е видимата гражданска част от дейността на института. По-лошо е, че ще спрат всички системи за ранно предупреждение, за бедствия от хидрометеорологичен характер. Това са наводнения, проливни валежи, замърсяване на въздуха, за Черно море. За да не бъдат спрени прогнозите във вторник, институтът трябва да има ръководство и то ръководство, което е компетентно и може да го управлява“, посочи той. 

В позиция, поместена на сайта на НИМХ, се заявява, че вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на института от структурата на Академията не дава отговор на основни въпроси за бъдещето на метеоролозите.

Време е правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ, се казва в позицията. Метеоролозите искат да излязат от структурата на БАН и да са под шапката на Министерството на образованието и науката.

„Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани! Остават ни броени дни – 7, до пълно спиране на работата и започването на разпад на структурите. От 12 дни НИМХ е без ръководство“, заявяват в позицията си метеоролозите.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ