Ужасът с финансовата криза от 2008-а се връща с пълна сила? Животът поскъпва рязко, инфлацията расте…

пари левове

Продължаващото поскъпването на живота в отделните сектори, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на кризи. Това се случва 10 години след избухването на световната икономическа криза през 2008 г. Това смята икономистът Мика Зайкова.

Пред bTV двамата с изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов коментираха предстоящото поскъпване. Вчера от КНСБ обявиха, че животът поскъпва със 7 лв. на човек заради новите цени на газ, ток и парно. Синдикатите изчисляват, че около 600 лв. на човек ще бъдат нужни, за да живее нормално, като срещу тях на практика стоят 491 лв. – средният доход за второто тримесечие на 2018 г.

„Това означава, че ще увеличат енергийно бедните и бедни хора в страната. Ножицата между бедните и богатите се разтваря”, коментира още Мика Зайкова. Според Добрин Иванов са приключили годините на дефлация, като в момента тя расте с увеличаващ се темп. „Проблемът е, че голяма част е вносна инфлация – тя е внесена с повишаването на цената на енергоносителите и горивата.

Увеличението на газа ще бъде четвърто за тази година”, коментира той. По думите му трябва да се вземат мерки за увеличението на инфлацията в страната, защото така няма да покрием критериите за еврозоната. „Отдалечаваме се от еврозоната. Ако не покрием критерия за инфлация, няма да покрием и другите критерии”, категоричен е Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ