От последните минути! Спецсъдът реши съдбата на сина на Ветко Арабаджиев: Наложиха му най-тежката мярка…

вълчо арабаджиев2

Апелативният специализиран наказателен съд гледа мярката за неотклонение на сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо повече от 6 часа днес. В крайна сметка Арабаджиев остава за постоянно в ареста и бе отведен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Един от тримата прокурори по делото разкри, че съдът е взел под внимание факта, че той може да се укрие или да повлияе на свидетели по делото. В ареста остават и Елена Караянова и Ромелия Кирилова, които са служителки във фирмите на Арабаджиеви. „Обвинението, което е повдигнато на тримата е с изключително висока опасност“, категоричен бе прокурорът.

В началото на заседанието сутринта адвокатът на Арабаджиев Илиан Василев, който бе придружен и от сестрата на обвиняемия – Александра Арабаджиева, внесе забрана за снимки и медиите не бяха допуснати до сина на хотелиерската фамилия, предаде репортерът на ПИК TV Нели Пенкова. Защитникът поиска клиентът му да бъде пуснат на свобода, тъй като през по-голямата част от живота си живеел в чужбина и не бил наясно с дейността на родителите си.

Прокуратурата обаче иска мярка за неотклонение, с която обжалва гаранцията от 20 хил. лв., дадена от спецсъда преди седмица. Обвинителите внесоха 47 тома доказателства.

Както първо ПИК съобщи, 24 часа след ареста му преди седмица той бе пуснат под гаранция срещу смешна гаранция 20 хиляди лева, тъй като магистратите решиха, че няма достатъчно доказателства за неговата съпричастност при укриването на средства и прането на пари. Заедно с Вълчо Арабаджиев под парични гаранции от по 20 000 лева бяха освободени и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Експерти тогава коментираха, че гаранцията е твърде малка за човек у когото са открити 2,5 млн. евро.

Спецакциите се проведоха в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив. Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за международно издирване, след като прокуратурата им повдигна обвинение за укриване на данъци (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

На делото присъстваха и Елена Караянова и Ромелия Кирилова, чиито мерки също се обжалваха. Според доказателствата Кирилова е намирала лица с нисък социален статус и ги е склонявала да бъдат записвани в търговския регистър като собственици на фирми. Престъпната група е действала в периода 2013 – 2018 г.

В дома на Кирилова са намерени документи за фирмите „Стройко стил 78“, „Ваймар“, „Водностроителни системи“ и др. Фиктивните управители на тези фирми са свидетелствали, че не са знаели дали фирмите са извършвали реална дейност и дали имат служители.

Караянева пък отпуска 400 000 на фирми, по които има отношение съпруга на Кирилова. Тя пък е наела банковата касета и участва с Караянева в поставянето на средствата, които са намерени по време на обиска от разследващите, предаде още репортерът на ПИК.

С помощта на 4-5 кухи фирми от „Захарни заводи“-Пловдив са успели да се укрият данъци в размер на 9 млн. лв. само за 7 данъчни периода. От тези кухи фирми по документи се извършва зареждането на завода, а те реално никога не са функционирали, стана ясно от доказателствата.

Според прокуратурата, ако бъдат пуснати и тримата, има опасност както да се манипулират веществени доказателства, така да се влияе на свидетели, тъй като Вълчо Арабаджиев е директор на редица дружества. За това прокуратурата искат постоянно задържане под стража.

Адвокатът на Арабаджиев заяви, че семейството има 25 млн. лв. собствени средства и обвиненията били скалъпени.

След близо 4-часово заседание, съдът се оттегли минути преди 14 часа и обяви, че ще вземе решение в 15 ч. Чак в 16 ч. обаче съставът се върна в залата, за да обяви мярката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ