Трус в държавата! Ще плащаме ли допълнителни пари за здраве? Лекари и застрахователи казаха последната дума…

Министерство на здравеопазването

Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от министерството на здравеопазването. Това коментираха лекари и застрахователи пред Би Ти Ви.

Всеки ще бъде задължен да плаща всеки месец по 12 лв. допълнително за здраве. Осигуровката от 8%, която сега отива в Здравната каса, ще се запази, но се въвежда допълнителна, която ще е задължителна и ще отива в застрахователите.

„Идеята е добра, ще се появи конкуренция между застрахователите. Трябва да се разбие монополът на Здравната каса, но не знам защо политиците още не се заемат с този въпрос“, каза д-р Стойчо Кацаров.

„Ако говорим за реален контрол, това е в ръцете на частните застрахователи. Самата идея е да влязат повече пари в системата на здравеопазването. Парите знаем, че не достигат“, коментира бившият директор на „Пирогов“ д-р Спас Спасков.

Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи пък допълни, че да влязат още пари в системата не е никак лошо: „Да влязат още пари в системата не е лоша идея. Въпросът е, че началото е доста обезкуражаващо. Принципът изглежда правилен, но произтичат серия от казуси и проблеми. Тя изрази учудване как ще бъдат задължени 6 млн. българи да правят тази задължителна застраховка: „Ами пенсионерите, учениците, студентите? Реално 2 млн. души плащат осигуровки“.

„Не сме виждали все още цялостната разработка и целия модел. Приходите ще се увеличат, но тя не засяга отношенията между лекар и пациент“, сподели д-р Кацаров.

„Не трябва да се заблуждаваме, че с тази вноска ще се решат всички проблеми. Те са едно малко добавяне върху качеството на здравеопазването. С 2% няма да успеем да достигнем качеството в Германия“, завърши д-р Спасков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ