Сотир Цацаров: Задържахме 3 лица с много пари по случая Арабаджиеви! Скочи на Нинова за атаката срещу Борисов

вълчо арабаджиев

Главният прокурор Сотир Цацаров прави последни разкрития за мегаделата срещу олигарсите Арабаджиеви и Стайкови в кулоарите на парламента.

„Днес арестувахме трима души по случая с разследването на Арабаджиеви. В тях е имало и сериозна сума пари. о повече подробности няма да разкрия, защото ще бъде увредено разследването. Такива действия ще продължат и те са планирани от прокуратурата. Но факти няма да изнасяме, защото информацията само би навредила“, каза главният прокурор Цацаров.

На въпрос  дали има информация, че Арабаджиеви ще се върнат в България, Цацаров заяви, че прокуратурата не е пощенска станция. „Предприели сме действия по реда на НПК за установяване на тяхното местонахождение. На голословни твърдения на защитата, направени пред микрофоните, няма да отговарям“, каза главният прокурор, цитира ПИК.

Той благодари на колегите си от специализираната прокуратура за успешните акции и професионалната работа. Сотир Цацаров обаче отказа да разкрие кои са задържаните днес лица и каква е съпричасността им към разследваните милионери.

Изменения в Наказателния кодекс, касаещи корупционни престъпления, са необходими. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди гласуването в НС на докладите за дейността на Прокуратурата и разследващите органи през 2016 и 2017 година.

„За нас е добре известно, че такъв законопроект беше внесен и той предизвика сериозни дискусии по отношение на т.нар. корупция в частния сектор“, обясни Цацаров. По думите му законопроектът има и още една съществена част, която се отнася до промяната на Наказателния кодекс в частта за длъжностни и корупционни престъпления. „Огромна част от нормите там остават непроменени от времето на създаването на НК“, смята главният прокурор.

Той обяви, че скоро се очакват и експертизите за катастрофата в Своге. По думите му асфалтовите проби ще се изследват в Австрия, а мантинелата ще се изследва от специалисти от БАН.

„Собственикът на „Трейс“ няма начин да не бъде разпитан. Всички, които имат отношение, ще бъдат разпитани“, каза още Цацаров. Той беше категоричен, че прокуратурата не се влияе от политиката и оставките в изпълнителната власт. „Съдебната власт няма отношение към това. Притеснява ме използването на случая за цели, които са встрани – със скръбта на хората не е редно да се спекулира“, каза Цацаров.

Той заяви, че се работи с пълна интензивност по всички версии – шофьор, превозвач и състояние на пътя. „Предварително обаче не бива да бъдат коментирани версии и да се обвързват оставки с този случай, тъй като той не е изяснен.

Изтървана бе една фраза – „Убихте 17 човека“. Много е лесно да се раздават в тази зала присъди.

Ето какво мисля по отношение на нея и ще цитирам един политик: Не се прави рейтинг върху трупове! Призивът към всички, които се упражняват на тази тема е да не го използват за политически цели, защото е грозно. А ние ще си свършим работата“, каза още Цацаров, визирайки изявленията на Корнелия Нинова в парламентарната зала срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ.

„Мандата не е смисъла на моя живот, моето семейство, моите приятели, кариреата ми, това е важно за мен. Да си мислиш, че живота ти е мандата, значи нещо трябва да си сбъркан. Имам живот и след мандата“, заяви Цацаров на въпрос дали е мислил какво ще прави след като му изтече мандата на главен прокурор.Сотир Цацаров коментира и кандидатурата на главния секретар Младен Маринов за министър на вътрешните работи. „За Младен Маринов мога да дам само добри оценки. Той е човек с който работим мното добре, много добре познава и разбира професионалните проблеми в полицията и му имам доверие. Единственото ми притеснение, че ще е залят и с политически проблеми. Сигурен съм, че отлична му основа ще помогне не само на системата като цяло, но и за редовия полицай, защото той прекрасно познава проблемите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ