Българин лежи от месеци в затвор в ОАЕ! Обвинен за участие в преврат…(Подробности)

Полиция

Мъж от град Килифарево от няколко месеца е в затвора в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и близките му търсят помощ от българската държава. Юрий Байрактаров (46 г.) изчезна в Дубай през ноември миналата година, през април близките му разбират, че е задържан, а едва преди месец – че е обвинен за участие в опит за преврат, съобщава БНР.

Българското Министерство на външните работи (МВнР) съобщи днес в отговор на въпроси, поставени му от БНР, че на 13 юни Байрактаров е осъден от  първоинстанционния съд в Абу Даби на 10 години лишаване от свобода. Както и че на 10 септември е имало съдебно заседание, на което присъдата е обжалвана.

В средата на ноември 2017 г. Юрий Байрактаров заминал по работа с директен полет за Дубай, но на летището там изчезнал. Близките знаели, че се занимава с недвижими имоти. При последното пътуване роднините загубили връзка и на осмия ден подали сигнал в МВР, Байрактаров е пуснат за издирване чрез Интерпол.

До април тази година 45-годишният мъж е в неизвестност. От МВР съобщават на сестрата Евгения, че брат ѝ е открит в частен арест в Дубай. След това е преместен в държавен затвор в Абу Даби, където се намира и в момента.

„Пет месеца нищо. От Интерпол само в края на януари изпратиха писмо, че е пребиваващо лице в Абу Даби. Първият разговор, когато му позволиха преди месец да се обади за първи път, го попитах какво стана, в какво те обвиняват, не може да стоиш там без обвинение там. Тогава той ми каза: Сестра ми, на политическа основа ни обвиняват, че сме искали да правим преврат“, разказа сестрата Евгения Байрактора.

Тя предостави запис на телефонен разговор с брат си, в който Юрий разказва: „Всичко започна в Дубай, започнах да чекирам паспорта си. Посрещнаха ме 10-15 човека, които ме задържаха без да се легитимират, без да се представят. С белезници на ръцете, на краката, маска на лицето ме откараха“.

Българинът твърди, че не знаел къде е отведен, под натиск му били давани да подпише документи на арабски език, чието съдържание той не разбирал.

На 4 април тази година Юрий Байрактаров е преместен в държавен затвор в Абу Даби. В момента вървят дела, има назначен служебен адвокат, а от месец насам са му позволени разговори с България веднъж седмично.

По време на съдебните заседания се говори на арабски и няма превод на български език. Служебният адвокат не върши почти никаква работа, което означава, че Юрий няма адекватна защита, обясни сестра му Евгения Байрактарова.

„Той се надява от България да дойдат хубавите новини и правителството, най-вече Външно министерство да му помогне. И това пита – има ли някакво развитие. Той казва, че само те могат да го извадят“, каза тя.

Евгения се опитала да си запиша приемен час във Външно министерство, но ѝ отказали.

„След това започнах да действам вече чрез приятели. Един от тях ми намери личния номер на главния консул в Дубай Иван Йорданов. Опитах да се свържа с него, да ми даде директно оттам информация какво се случва. И ми писа и препрати няколко номера в София. На три номера съм звъняла, жени бяха и ми казаха, че тук не могат да ми помогнат и не могат да ми дадат приемен час“, разказа Евгения.

Тя каза, че български дипломати са посещавали брат ѝ в затвора, включително консулът Йорданов.

„От България очаквам от Външно министерство да си свършат работата. Това е български гражданин и смятам, че като такъв трябва да получи адекватна помощ. В момента към България оттам не идва информация, че той е осъден“, каза тя.

Според МВнР присъдата от 10 години затвор на първа инстанция е произнесена на 13 юни.

В днешния отговор на запитването на БНР от Външно посочват, че „към днешна дата защитата по делото на г-н Байрактаров се осъществява от служебен адвокат, който е заявил в отговор на искане за информация от българските дипломати, че няма разрешение от клиента си да споделя информация по делото“.

Български дипломати са посетили Байрактаров в затвора на 25 април, както и на 27 юни, когато му препоръчали да обжалва присъдата в законоустановения срок с цел запазване на възможностите за евентуално намаляване на размера на наказанието. Такова обжалване е направено на съдебното заседание на 10 септември.

О Външно посочват още, че е поискано разрешение за ново посещение в затвора от дипломати от посолството ни в Абу Даби и генералното консулство в Дубай, на което се очаква да бъде получена по-подробна информация за делото.

Българинът разказвал по телефона на сестра си, че в затвора санитарно-битовите условия не са добри, но бил сам в килия, отделен е с 22 затворници, които по думите му били доктори, професори и шейхове.

Юрий Байрактаров получил здравословни проблеми, но не му била оказана медицинска помощ, разказва сестрата Евгения Байрактарова:

„Освен че не може да спи, има главоболие от лявата страна на главата, високо кръвно и не чува с едното ухо… Чакал е 40 дни… Там, за да получиш медицинска помощ, се попълва нещо като молба. И той е чакал, при което са минали, отишъл е при доктор и той му е казал: „Момче, ти си в затвора, мисли позитивно“. И това е било, ако може да се приеме като някаква помощ от медицинско лице в затвора“.

Близките искат България да осигури адвокат и преводач за делата на Юрий Байрактаров, който зад решетките в Обединените арабски емирства навърши 46 години.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ