Важно за всички родители! МОН обяви извънредна новина дни преди първия учебен ден: Ако учители ви поискат пари…

Ученици училище

В писмо до всички училища просветният министър Красимир Вълчев припомни, че според Закона за училищното и предучилищното образование учебните заведения нямат право да събират пари от родителите. В ефира на БНР Соня Кръстанова, ръководител на Дирекция „Финанси“ в просветното министерство, ясно подчерта, че ведомството всяка година напомня за това нещо.

„Това писмо не е нещо ново за системата. В действителност имаме случаи, в които не се спазва, въпреки напомнянето от страна на министерството. Нямаме съмнение в правилното тълкуване на нормативната уредба от директорите на училища и детски градини, но системата е огромна и винаги може да има такива, които да имат отклонения“, каза тя..

,,Ако родител реши да дари доброволно средства или материали на училище или детска градина, това не е в разрез с нормативната уредба, а напротив. Дарителството има доброволен характер и при такова трябва да бъдат спазени всички нормативни изисквания. В никакъв случай обаче не трябва да има принудителен характер това дарение“, поясни още Кръстанова.

Тя бе категорична, че има училище, което е събирало пари принудително, а директорът му подлежи на санкция, включително дисциплинарна.

,,Настоятелствата нямат право да събират пари от родителите“, подчерта Соня Кръстанова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ