Горещо! Иван Гешев с разкрития за спецакцията срещу Бирмата! Има ли арестувани?

Иван-Гешев

Зам.-главният прокурор Иван Гешев излepe с горещи разкрития за спецакцията срещу пернишкия бизнесмен Евлоги Станоев-Бирмата, която е за пране на пари и незаконно производство на цигари.

От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за по-високите нива на организираната престъпна група за незаконните цигари по данни на пловдивската прокуратура, където тече разследването. Досега бяха привлечени работници и по-ниски нива. Спецпрокуратурата се насочи в последните три дни към ръководните нива. От сутринта се провеждат обиски и претърсвания на офиси, ресторанти, на домашни адреси, каза Гешев.

Към момента няма задържани лица, защото на адресите, където са налице собствениците, те присъстват до приключване на претърсванията. Те текат в момента и хората присъстват там. След приключване на тези действия или ще бъдат привлечени към наказателна отговорност някои лица, а има и вариант някои да бъдат задържани за 24 часа. Към момента няма данни за лица, които да са напуснали страната. Над 21 адреса се претърсват. Собствениците на ресторанта „Бест“ не са сред присъстващите на претърсванията, коментира още зам.-главният прокурор и уточни кого точно претърсват прокурорите.

„Тези хора са били собственици на тези фабрики и основният паричен ресурс е пристигал при тях. От 4 фабрики, само фабриката от Карнобат печели 7 милиона на месец. Към момента няма данни тези фабрики да са свързани, но в нашата страна не е трудно да се познават помежду си тези хора. Малцина са вносителите и хората, които рециклират такива машини, но това не е незаконно. Сега такива машини може да се купят и рециклират, докато не се въведе някакъв контрол, посочи още Гешев. По думите му, колегите от МВР-Пловдив са придобили информация за определени лица за пране на пари и са стигнали до тези фабрики, сигнализирали са в прокуратурата в Пловдив. В резултат на работата им са стигнали до такива доказателства и предприехме съответната организация за предприемане на действия срещу реалните собственици, ползвали ресурс с престъпен произход, коментира още той.

„Тези 3 фабрики генерират поне 10 милиона на месец, на база на мощностите. И то към минимума. В Пловдив са намерени много цигари“, посочи още Гешев. Той уточни, че са влезли на адресите за обиски в 8 часа по неотложност. Има претърсване и в Сливница.

Не проверяваме дали през тези ресторанти са изпирани пари от цигарен бизнес, но търсим определени неща там,

На въпрос на ПИК дали са издирени и намерени Арабаджиеви, Гешев посочи, че няма такива данни и че те са обявени за издирване от Интерпол. Арабаджиеви търсят начин да си решат проблема, уточни той.

Не потвърждавам, но и не отричам, че проверяваме хора от семейството на Евлоги Станоев (б.р.- Бирмата). Работи се, отговори на журналистически въпрос зам.-главният прокурор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ