Шефът на ГДБОП за ареста на журналистите: Опитват да ни вкарат във скапан филм!

Ивайло Спиридонов

Няма за какво да се извинявам. Опитвате се да ни вкарате във филм със скапан сценарий. Това заяви пред БТВ шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов във връзка с ареста на българския и румънския журналисти край Радомир.

„Не виждам за какво да се извинявам – коментира Спиридонов. –  Те са били на място, където има произшествие. Не дължа на никой извинения. Не сме възпрепятствали разследване, както двамата журналисти твърдят. Рисуват друг филм и не разбирам защо се прави това.  Извиних се на главния редактор на „Бивол“ г-н Атанас Чобанов. Обадих му се по човешки подбуди. За това, че сме задържали с час-два повече журналист от изданието. Така обаче създаваме усещане у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти.

На 11 септември получихме информация от „Бивол“, че се унищожават материали. Веднага започнахме работа по случая. Това е приоритетна област на МВР. На 12 септември двама оперативни работници се срещнаха за повече информация с хора от „Бивол“. Не получихме такава. На 13 септември получихме обаждане от Чобанов, като цяла вечер той направляваше къде са документите. На финала изпрати локация на точното място. Колегите от Перник получиха локацията. Знаят района и се ориентираха къде са документите. Те са видели, че на мястото има чували с материали, имало е и горени такива. Чабанов подаде сигнал, че се пълни нов автомобил с документи и вероятно тръгва към мястото. С колегите от Перник организирахме секретен пост.

Не сме имали информация, че на мястото ще има и журналисти. Цялата ситуация ме оставя с впечатление, че се иска у гражданите да се създаде усещане, че журналистите са повече от тях и служителите на МВР са във филм със скапан сценарии“.

„Подадохме сигнал от екипа на „Бивол“ за данни за двойно счетоводство на консултантски фирми до ГДБОП – разказа за случилото се Димитър Стоянов от „Бивол“. –  Имахме среща с оперативни работници от ГДБОП. Срещнахме се с тях и ги предупредихме, че се изнасят от офисите на строителната компания „Джи Би Груп“ документи. Те казаха, че работят по сигнала. На следващия ден изнасянето продължи. Наблюдавахме ситуацията и видяхме, че не се предприемат крачки срещу унищожаването на документи. Изнасянето на документи започна след публикуването на статията при нас.

Лично участвах в действията по проследяване, наблюдение. Видях как горят документи, как се движат хора около мястото. В двойното счетоводство се говори за ръст от 4-5 млн.

Проследихме автомобилите им и ни изпратиха координатите. Стигнахме бързо до там. Открихме документация по европейски проекти – чували с документи в полето край Радомир.

Когато отидохме и открихме шредираните документи, от храстите изскочиха двама полицаи с фенери. Разпоредиха ни да легнем на земята и ни сложиха белезници.

Около час бяхме закопчани. След това около 3 часа още бяхме държани на местопрестъплението. Явно вече бяха разбрали кои сме.

Поискахме по един телефонен разговор, за да уведомим че сме задържани. Това предизвика сериозна тревога и в Румъния и в „Бивол“. Това е нарушение на човешките права.

Вероятно ще си търся правата по съдебен път. Явно обществото ни няма рефлекс да защитаваме свободното слово.

Интересно е, защо този случай се разследва от прокуратурата в Радомир. Тя не е компетентна за това. Какво разследват? Палеж на стърнища? Не е ясно какви са мотивите на властите да ни задържат. Попречиха ни да събираме доказателства, каквито те не събират. Това е проблема. Факт е, че няма нито едно успешно дело за корупция по високите етажи на властта.

Натъкнахме се на много сериозна следа, но бяхме възпрени с белезници. Това е проблемът. Не очаквам нищо. Доволен съм, че това се случи. Това е в периферията на истинската тема. Обществото ни страда от много тежка корупция“.

„Озовахме се край село на 50 км от София – добави другият задържан, румънският журналист Атила Биро. – Отидохме на мястото, където се унищожаваха документи. Видяхме документите. В момента, в който започнахме да снимаме, дойдоха полицаи и ни сложиха белезници. Показахме документите си, че сме журналисти, но не ни обърнаха внимание. Стояхме до 03:00 часа сутринта, когато ни пуснаха. Обясниха че ни задържали да ни идентифицират. Обяснихме какво правим.

Показахме документи, които доказват, че се горят документи по европейски проекти. Нямаше ограда, нямаше никакви педупредителни знаци. В Европейска държава такова поведение е недопустимо“.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов не потвърди, но и не отрече, че именно той е фаворит да наследи Младен Маринов като главен секретар на МВР.

„Аз съм Ивайло Спиридонов  – заяви той. – Не решавам аз кой да е главен секретар на МВР. Не мога да кажа. Това не е на дневен ред. Не мога да кажа кой ще е новия главен секретар на МВР. Структура е направена така, че главният секретар само координира ситуацията“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ