Климатологът проф. Рачев с важна прогноза: Тази неделя закриваме лятото! Каква зима и есен ни очакват?

Георги Рачев

Зимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, заяви пред БНР климатологът проф. Георги Рачев. По думите му това е тенденция в последните 20 години.

„Топла зима означава за 3-те месеца – декември, януари и февруари, температури от порядъка на 1,5 до 2,5 градуса. Това не означава, че няма да вали сняг, няма да има поледица, няма да има мъгли, скреж, лед и т.н., всичко ще си има, но периодите с по-топло време ще бъдат повече и ще продължават по-дълго време. За Балканите се очаква не чак толкова топла зима, колкото за останалата част на Европа. За България се очакват температури около 1,5 до 2 градуса по-високи от нормалното“, обясни той.

Предстои ни една прекрасна седмица, която ще бъде един аналогичен завършек на лятото, каза още проф. Рачев и добави:

„Лятото продължи в равнинната част на България 5 месеца – от май до тази неделя. От неделя закриваме лятото и пускаме владението на есента. Есента ще дойде с малко по-студено време, особено в понеделник, вторник и сряда, когато според световните метеоцентрове над Балканския полуостров и почти над цяла Европа ще нахлуе доста по-студен въздух. Това ще продължи 3-4 дни, след което от по-следващата неделя ще се радваме на една хубава, нормална златна есен с нормални валежи. Вероятността есента да бъде нормална е над 70%“.

Циганското лято обикновено е в края на октомври и то може да продължи от 3 дни до 2-3 седмици, каза още климатологът.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ