„Тренд“ с експресно проучване: Няма нагласа за предсрочни избори! БСП не се възприема от хората като…

Бойкооо

В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани оставките на тримата министри. Това удължаване на ситуацията трупа негативи за управляващите. Това каза в интервю за БНР Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

„Ако има смяна на още министри, това ще бъде ситуационно, а не целенасочено действие, смята тя. По думите ѝ в момента няма нагласа за предсрочни избори. Славкова отчете, че БСП не се възприема от хората като алтернативата, която може да застане начело на държавата. Независимо от всички сътресения и скандали между ГЕРБ и БСП има разлика от 3-4%“, добави тя.

След неподписания указ от страна на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, с което се блокира временно процедурата по смяна на трима министри, Славкова не очаква повече изненади. Според нея в случая има два важни момента. „Единият е с невъзможността да се намери непробиваема кандидатура за министър на транспорта след оттеглянето на Александър Манолев. Това, което може би е положително в тази ситуация, е предварителното оттегляне. Представяме си ситуация, в която транспортният министър е с поискана оставка заради катастрофата край Своге и в същото време начело на министерството застава човек, който по един или друг начин има някаква неизяснена ситуация покрай катастрофа. Това е по скоро автогол от страна на правителството, отколкото някакъв успешен опит да свалят напрежението с нов министър“, заяви тя.

Другата линия са отношенията между президентство и правителство, добави Славкова. „Това, което можем да отбележим, е опитът на президента да се позиционира много по-ярко като политически играч“. По думите ѝ с изказването си, че няма алтернатива за предсрочни избори, президентът нанася удар на БСП. От друга страна думите за управляващите винаги са негативни. Видно е, че президентът се опитва да се позиционира като трети политически център извън институцията, категорична е Славкова. Според нея този диалог между президента и премиера ще продължи да бъде остър, а такъв тип изненади като тази с неподписания указ за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР може да се наблюдават и в бъдеще.

Славкова отбеляза, че информацията за номинацията на Маринов за нов вътрешен министър е излязла първо в медиите, а не от президентството. „Това от една страна може да бъде прочетено като опит за политически ход от страна на ГЕРБ. От друга страна може да бъде прочетено като липса на комуникация между институциите“, завърши тя.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ