„Галъп“ с експресно проучване за най-горещите теми у нас: Оставките и ударите по олигарсите!

Бойкооо

Министерски оставки, потушени скандали в управляващата коалиция и ударни акции на спецпрокуратурата срещу олигарсите. „Галъп“ излезе и с експресно проучване за най-горещите теми у нас през последните седмици.

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“. Обществото поглежда с известно облекчение на това, че Обединените патриоти намалиха конфронтацията, която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Каракачанов, за сметка на по-острите Сидеров и Симеонов. Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас. Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото: подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т.н.

Изводите са от нов, независим, експресен телефонен сондаж, проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика на „Галъп интернешънъл“, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Появилите се опити за „заден ход“ по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата. 59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.

Вероятно, за категоричния резултат сред обществото роля играе и общото недоволство към политическия елит. За колебливия резултат сред привържениците та ГЕРБ пък роля играе активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии. Повечето привърженици на патриотите обаче също се изказват „за“ оставките.

50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на патриотите одобряват, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ. На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% посочат Симеонов, а 11% – Сидеров. Останалите се колебаят. Очевидно обществото интуитивно избира по-балансираната позиция на Каракачанов и в известна степен се бои от по-рязката реторика, свързвана с другите двама. Сред самите привърженици на Обединените патриоти, както и сред тези на ГЕРБ и на БСП, половината избират Каракачанов а другата половина се разпределя между другите опции.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото. То личи навсякъде в изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ в последните месеци. Това недоверие към политическата и икономическа прослойка задвижва и доверието към действията на прокуратурата от последните седмици.

49% намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% не. 24% очаквано не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи: скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ