Горещо! Първан Симеонов с изненадващ коментар за протестите и двата кръга на влияние в ГЕРБ

бойко борисов

Трябва да сме много наивни, за да смятаме, че едни протести, сами по себе си, биха могли да променят много без намесата на външни фактори, които често са определящи за съдбата на страните в нашия регион. Това каза политологът Първан Симеонов в интервю за БНР.

„В България няма външен натиск за промяна на сегашния управленски формат. Той по-скоро се харесва и на източни и на западни влияния. Когато говорим за корупция, много често си мислим, че тя просто се маха с някакви процедурни решения – като започнем да правим референдум или да отзоваваме – всичко това е много красиво и нужно и този натиск е прекрасен, но понякога е дълбоко наивен. За добро или зло нашата корупция се дължи на простичкия факт, че ние по исторически генезис стоим твърде далеч от държавата си и я разбираме като място за облагодетелстване. Нашата корупция се дължи, разбира се, и на нашата бедност, т.е. докато не изчезнат гадните проявления на бедността, трудно ще изчезне и корупцията. Още нещо – ние по-отскоро градим капитализъм. Западните държави, към които се стремим, имат капитализъм и правова държава от по-отдавна и са минали тези етапи по-отдавна“, обясни политологът.

Според Симеонов в ГЕРБ има два кръга на влияние и кандидатурата на Александър Манолев и последващата номинация на Росен Желязков принадлежат на различните кръгове в партията: „Президентството и Министерски съвет са в много интересна хватка. В нея президентът Радев малко ги издебна и в труден момент сложи пръст в раната, момент, в който ГЕРБ като че ли се намира в битка на вътрешни лагери. Край сменената кандидатура на кандидат министъра на транспорта се заформя отново чуденката дали единият кръг в ГЕРБ надделява, дали другият. Росен Желязков го преписват към единия кръг, а Манолев към другия. Вътре се „бият“, и то от години се „бият“ тези два лагера, под патронажа на Борисов, който, разбира се, ги разделя и владее. Това обаче не би трябвало да ни учудва.“

Моментът в страната е нов, смята политологът: „Тази умора на „материала“, която виждаме при управляващите, води до сериозно скърцане. Виждате, че българите се оглеждат за нови варианти. Ясно, че протестите няма да успеят. Ясно е, че част от тези протести съдържат този общ наивитет, но отново настъпва това оглеждане за генерално нови опции.“

„Протестът пред Министерски съвет не трябва да се осмива, напротив, той отваря много важна тема – българите в чужбина“, каза Симеонов и добави: „България трябва да се грижи за българската диаспора навън, защото тя става все по-голяма. България има демографски колапс. Въпреки че този протест няма да успее сега, той отваря много важна тема  – как ще приобщаваме българската общност в чужбина към нашия политически процес. От друга страна този протест съдържаше доста голяма доза наивност“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ