Археолози с ново откритие под Епископската базилика в Пловдив! (ГАЛЕРИЯ/СНИМКИ)

Нови археологически открития на Епископската базилика

Изключително по изработка и размери водно съоръжение откриха археолози в Епископската базилика в Пловдив. То е по-ранно от нея и намира се в централния кораб на базиликата, разказа пред Радио Пловдив ръководителят на разкопките Жени Танкова.

Съоръжението е много впечатляващо, с невероятна зидария, облицовано с тухли върху хидрофобна мазилка, а отгоре има каменен кожух. Най-вероятно става дума за басейн, предполага археоложката, тъй като проучването е в съвсем начален етап.

Още миналата година на място, където липсват мозайки, са открити 2 сгради, които са построени преди Епископската базилика и са включени в нейните рамки. Едната сграда е правоъгълна и вписва в структурата си друго елипсовидно здание. То е дълго 15 метра в посока изток – запад и е широко 9,60 м в посока север – юг.  Точно във втория обект открихме водното съоръжение, уточни археологът.

Според Жени Танкова това може да е римски храм от 2-3 век, а басейнът да е част от някакъв култ. Детайлно какво е било предназначението на съоръжението ще стане ясно догодина.

Двете ранни сгради, част от които е басейнът, най-вероятно са свързани функционално, но тепърва ще се правят още сондажи, за да потвърдят хипотезата.

Нови археологически открития на Епископската базилика! (ГАЛЕРИЯ)За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ