Е няма такива наглеци! Вижте колко печелят на хляб продавачите му, че и още ще вдигат цената

хлебари

60 стотинки излиза максималната цена на обикновения хляб на излизане от пекарните, работещи на природен газ. Това пресметна „Монитор“, но по магазините ни го продават двойно.

За производството на 100 кг хляб в автоматизирана фурна със същия капацитет на час са нужни към 74 кг брашно, струващо от мелниците по 0,70 лв./кг, мая, сол и вода за още около 3 лв. и природен газ (около 7 куб. м по 0,80 лв.) за около час работа на машината за печене, или не повече от 7 лв. Към изброените дотук разходи добавяме още 10% за труд, опаковка и евентуално транспорт до магазина. 100-те килограма хляб най-често са към 142 бройки от по 700 грама.

Според проф. Гроздан Караджов от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив хлебопроизводителите слагат печалба максимум по 10 ст. на бройка. В много от магазините в страната самунът обаче вече върви по 1,10 – 1,20 лв. Или двойно повече.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ