Циганин без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Заснемане

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня.

Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка.

Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен. Малко преди това май КАТ го хванали да кара крадена кала. Рецидивист. Шофирал пиян. Шофирал без книжка.

Всичко за пореден път. След сблъсъка не потърсил лекарска помощ за още живата Таня и дори опитал да излъже, че е била зад волана.

Как обаче се стигна до тази невероятна трагедия и можеше ли тя да бъде предотвратена?

Да върнем лентата на живота няколко денонощия назад и да видим как функционира държавата – от президента до последния катаджията в бедния Северозапад.

Дни по-рано униформени служители в Бяла Слатина спират за проверка автомобил фолксваген, в който се вози Камен. В град като този, с едва 10 хиляди жители, полицаите би трябвало да познават перфектно контингента. Поименно. Трябва отлично да знаят кой е Камен от ромската махала. В държава по-нормална от България те щяха да знаят не само криминалното му минало, но и че до дни трябва да влезе отново в затвора – за системно шофиране без книжка.

Какво се случва при проверката? Полицаите установяват, че фолксвагенът, който кара Камен, е откраднат и се издирва в Швеция. Същото така става ясно, че ромът няма книжка. Сигурно си мислите, че Камен е арестуван, а автомобилът прибран в районното. Не, грешите. Процедурата в Бяла Слатина е друга.

Циганинът си тръгва по живо по здраво с фолксвагена и само ден по-късно го виждат в града да се движи отново с него, но вече с регистрационни номера с монтанска регистрация. Никой не казва официално как се случват подобни трансформации. А неофициално се говори, че на ул. „Латинка“ в ромската махала имало частен КАТ, който извършвал тези услуги. Фалшификаторите отдавна обслужвали целия регион и имали полицейски чадър.

Как точно се е развило действието в уникалната Бяла Слатина, аз лично нямам никаква идея, но фактите са налице – ден след като е хванат зад волана на крадена в Швеция кола, Камен е на свобода и отново без книжка сяда зад волана на същия автомобил, но с други номера.

Точно два дни по-късно той е отново във фолксгвагена, пиян след веселба на панаир в Бяла Слатина, качва бременната си с близнаци приятелка и 2-годишната й дъщеричка. Но успява да измине само един километър от табелата на града, за да забие колата в крайпътно дърво и да убие общо четирима – Таня, близнаците в утробата й и малката, седнала на задната седалка.

Не знам какво мислите вие, но без по никакъв начин да се опитвам да омаловажа жестоката трагедия с автобуса край Своге и мъката на близките, загубили 17 души в сблъсъка, смятам, че катастрофата край Бяла Слатина е много по-скандална и емблематична за България. Защото показва бруталната липса на държавност.

Показва, че за държавата циганинът убиец Камен е просто номер 6587 – заловен без книжка на пътя от началото на годината.

С какво всъщност се занимава целият държавен апарат в тези дни, в които циганинът Камен от Бяла Слатина си прави каквото си пожелае?

Занимава се с тотално безсмисления казус – с освобождаването от длъжност на главния секретар на МВР и назначаването му за вътрешен министър. Докато Камен кара без книжка, държавата воюва. Президентството срещу Министерския съвет – рунд 36-и.

С извинение, но – егати президента! Егати държавата!

Докато най-важните в управлението се занимават с тотални глупотевини, в страната цари хаос. Оказва се, че директорът на регионална дирекция и директор на Държавно горско стопанство вместо да пазят горите от незаконна сеч, правят организирана престъпна група за незаконна сеч. И то не в Малко Търново, не в Дуранкулак, а в област София.

Оказва се, че докато млади работливи фермери се мъчат да свържат двата края с честен труд, някакви момчета на служители на Миню Стайков са прибрали 7 милиона лева евросредства за развитие на селски стопанства, без да са виждали крава в живота си, освен по телевизора.

Нали се сещате как стават тези неща? И колко пари и проценти се раздават по веригата.

И като стана дума за Миню Стайков, оказва се също така, че незаконните му фабрики за цигари са работели дълги години с протекции от службите. Организатор на фабриката имал „контакт“ на много високо ниво в ГДБОП. Сътрудничил си със службата. Като ония официални и неофициални агенти, с които ГДБОП има много дълга и още толкова нечистоплътна история през годините – „ние ти опъваме чадър, а ти ни даваш информация за конкурентите си“.

Никой обаче не отчита от кое държавата губи повече – от защитения бизнес на „агента“ или от контрабандата на конкурентите му. Никой не проверява и не казва – законни ли са тези схеми?

Може ли, докато всичко това се случва, докато шофьори без книжки правят катастрофа след катастрофа и оставят трупове след себе си по пътя, президентът ни да се занимава с подобни глупости като оставката и назначаването на Младен Маринов? И да увлича в тази тъпотия цялата държава, Народното събрание, министерствата.

СЛАВИ АНГЕЛОВ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ