Извънредно: Сотир Цацаров с нови разкрития за мащабните акции срещу олигарсите

цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров дава последни данни за борбата срещу контрабандата в комисията за борба със сивата икономика и контрабандата.

Главният прокурор ще информира депутатите за нелегалното производство, разпространение и търговия на цигари, борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор. В комисията ще бъдат изслушани и министърът на икономиката Емил Караниколов, както и представители на МВР. На заседанието е и новият министър на вътрешните работи Младен Маринов, както и зам.-главният прокурор Иван Гешев, и окръжният прокурор на Пловдив.

Главният прокурор започна с технически подробности за разбитите незаконни фабрики за цигари, като посочи, че фабриката в Карнобат имал два огромни генератори – единият е бил вътре, другият отвън, до входа на сградата. Те гарантират непрекъснатата мощност на фабриката, като се подава нонстоп трифазен ток. Но на база консумацията не може да бъде констатирано колко е работила фабриката, тъй като генераторите били автономни. За Тутракан той посочи, че халетата са бивш консервен завод, в тях имало редица машини. В Горна Оряховица имало цяла поточна линия за цигарите. В Сепарева баня също имало поточна линия за пълнене на цигари.

Може да се обобщи, че има напълно комплектовани поточни линии, които са и мобилни и могат да се местят както в страната, така и навън. На второ място, има пълна автономност на производството, то е от закрит тип. В две от фабриките работниците са от бивши съветски републики – не напускат територията на фабриката, докато не приключат с поставените цели, а после отпътуват към Украйна или Армения.

За това, което се случва у нас и това, което е с наше участие в чужбина, изводът е истински голям капацитет, пълна възможност за преместване и пълна автономност на работата, обобщи Цацаров.

В България има огромен вторичен пазар на производство на машини за производство на машини, огромен пазар за рециклиране на такива машини и за продажбата на такива машини. Няма наказание за тях. Няма наказание за производство на стоки без бандерол, напомни Цацаров.

Заслужава се да се помисли за регистрационен или лицензионен режим за производство и търговия с такава техника. Би могло да се мисли и за наказателна отговорност за дейности, които се извършват без регистрация и лиценз, препоръча главният прокурор.

Тук не става дума за занаятчийско, а за промишлено производство с голям капацитет. Ако ние преследваме само продажбите на безакцизни стоки, всички тези явления ще продължават да са в досегашните мащаби, посочи той.

Депутатът от БСП Георги Търновалийски отправи питане съм Сотир Цацаров дали информацията за акциите срещу Миню Стайков и нелегалните фабрики за производство на цигари са българска разработка или сигналите са дошли от чужбина. „Налице е добър обмен на информация с нашите чужди партньори. За някои от тях това може да се твърди като помощна информация, но за по-голямата част от тях става дума за общи усилия на МВР, ДАНС и прокуратурата“, отговори му главният прокурор.

„Наказателната отгорност в момента е за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол. На първо място проджабта предлагаме да бъде заменена с „разпространяване под каквато и да е форма“. Предлагаме да бъде криминализирано производството. Ние предлагаме наказанията да бъдат по-тежки от тези за разпространяване и държане. Предлагаме отделна наказателна отговорност за приготовление – това е ситуацията, при която може да бъде заловена цяла производствена база. Предлагаме още регистрационен режим на машини за пряко производство на цигари. Лицата, които се занимават с производство, ремонт и разпространяване на такива машини, печелят не по-малко от тези, които продават“, разясни Цацаров.

„Няма такъв доходен бизнес, те затова са си позволили да го правят. На продадена кутия печелят по 2-3 лв.“, отчете Емил Димитров-Ревизоро. „Виждал съм всичко, но цигарени кутии вградени в дъски – това вече надминава всяка човешка изобретателност“, допълни го Цацаров. „Преди две години попаднахме на лице от Пловдив, което се занимава с набирането на работници за конспиративна фабрика. Получи се теч на информация и край Дупница акцията приключи. Тази година по същите две лица започна нова разработка. Достигна се до извода, че в Тутракан има поне една от две фабрики за цигари – едната произвежда тънки, другата дебели цигари“, каза за акцията в Пловдив срещу нелегалното производство и разпространение на цигари окръжният прокурор под тепетата Румен Попов.

„Двете наказателни производства към момента се наблюдават от Спецпрокуратурата. По едното основната работа е на колегите от Пловдив. За случая в Карбонат – приликите със случая в Пловдив са в насока, че също се касае са огромни прозиводствени мощности и инвестиция в машини от няколко милиона. Тази инвестиция се изплаща за половин месец, другото е чиста печалба“, каза ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев. Той допълни, че в Карнобат са работили при много голяма конспирация. „Корупционният риск за всички държавни органи, твърдя го отговорно, че това би направил всеки разумен човек – да вземеш всички възможни мерки за гарантиране на продължаването на тази престъпна дейност. Такава мащабна дейност за всеки е ясно, че няма как да се развие без логистика“, допълни Гешев.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ