ТОВА Е КРАЯ! Ченгета пребиха скулптор и сина му за една аптечка! А след това…

640-420-krajba-na-kola

Свищовски полицаи са пребили скулптора Стефан Йозов и сина му Емил при рутинна проверка на КАТ, която по предварителен план се записвала с камера. За насилието, разиграло се преди близо година, съобщиха пред Фрог нюз самите пострадали.

Те веднага сигнализирали всички възможни ведомства-президент, главен прокурор, шеф на МВР. Едва в петък следобед двамата мъже ще бъдат разпитани за първи път в полицията във Велико Търново.

Инцидентът станал на 5 октомври м. г. Стефан взел колата на сина си, но бил спрян при планова проверка в с. Ореш от петима полицаи. Обяснили му, че проверката се записва. Оказало се, че книжката му е с изтекъл срок, което наложило ченгетата да свалят номерата на колата и да му съставят акт.

Скулпторът подписал акта без съпротива. Извикал и сина си, защото се притеснил, че возилото не е негово. „Полицаите искаха да проверят аптечка, жилетки, пожарогасител и т. н. Бръкнах да извадя жилетката и получих саблен удар зад врата. Не помня как се озовях на земята. Започнаха да ме ритат по цялото тяло. Зверски ме болеше. Един от униформените беше стъпил на ръката ми, която беше току-що оперирана. Всичко стана в кръв. Баща ми се втурна да ми помага, започна да моли полицаите да не ме удрят”, разказа младият мъж.

Всичко приключва с белезници и арест в районното в Свищов. От там насетне започнали мъките на 61-годишният Стефан. „Не пожелах да подпиша заповедта за задържане , защото не съм направил нищо. И се започна-бой, бой. Всички се изредиха да ме удрят. Мислех, че жив няма да изляза. Не вярвах, че това ми се случва”, разказа за патилата си той.

Ченгетата дали на Емил да се обади само веднъж на адвокат. Щом защитникът не отговорил, обяснили, че е „до тук” и ще остане без адвокат, защото има право само на едно позвъняване. От там мъжете били откарани в ареста в Павликени. „Тамошните полицаи веднага ни пуснаха да си вървим. Но нещата не приключиха. Баща ми си извади медицинско. От притеснение получи инсулт. Едва оцеля. Повдигнаха ни обвинение за неподчинение. Малко по-късно срещу баща ми прекратиха досъдебното производство. Така излезе, че е задържан, пребит, унижаван, но невинен”, уточни Емил, която в момента е изправен да отговаря пред Темида за неподчинение .

Нито един местен адвокат не се наел да защитава пребитите мъже, които искали да оспорват ареста и обвиненията.  Обяснили им, че всеки ден пият и ядат с ченгетата и не искат да си имат проблеми. Наложило се да теглят голям кредит, за да вземат защитник от столицата.

При старта на делото срещу Емил се оказало, че полицията не разполага със запис от въпросната акция. Живеещите в района, където се е провела специализираната операция, сигнализирали, че след побоя, полицаи са проверявали в района дали къщите имат камери. Страхували се да не би да има запис от кютека и истината да лъсне.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ