Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта

payimage-628535

Служебният премиер Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дават съвместен брифинг за медиите след срещата си.

Главчев започна с темата за изпращането на български войници в Украйна. „За мен това е пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема, не е обсъждана и днес“, каза премиерът. Той увери, че българските граждани трябва да са спокойни и че няма да има изпращане на български войници в Украйна.

Той благодари на Столтенберг за присъствието и го определи като „знаково“ и в тежък момент на сигурност, особено в източния фланг на НАТО, където сме ние.

По отношение на помощта за Украйна Главчев обясни, че и двамата със Столтенберг са на мнение, че не може да има алтернатива, но Столтенберг е казал, че с всички сили и с всички възможности трябва да се помага, но с мисълта да не се въвлича НАТО в конфликта.

Главчев обясни, че по време на срещата са говорили за 20-годишното членство на България в НАТО и 17-годишното членство в ЕС. „Стигнахме до общите изводи, че България е надежден съюзник в НАТО и изпълнява своите задължения“, каза премиерът.

„Парламентарната асамблея на НАТО, на нея участват около 400 души, близо 200 от тях са народни представители, впечатляващо е, че са от 32-те страни, които са в НАТО представителите, отделно има 25, които са партньори на НАТО – това е форматът, на който присъства днес генералният секретар на НАТО“, каза Главчев.

Столтенберг благодари на Главчев и изрази радост, че участва в парламентарната асамблея на НАТО. „Ценим България като надежден съюзник в НАТО. Ценим високо извършеното от България по време на 20-те години членство по отношение на колективната отбрана и сигурността. Знаем и ще приемем задачата за подобрената сигурност за черноморския регион и Западните Балкани и действията на нашите съюзници по източния фланг“, каза той, цитиран от ДарикНюз.

„Мирът не може да се приема за даденост. Необходимо е да се увеличи производството на съоръжения и да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна“, допълни той.

Главчев обясни, че Столтенберг е имал предвид Алианса като цяло да засили помощта за Украйна, а България от своя страна е представила информация в лицето на министър Запрянов и шефа на въоръжените сили адмирал Добрев са представили справка какво са направили. „Смятам, че генералният секретар на НАТО остана доволен от това, което сме направили в момента и даже подчерта, че е доволен от това, което България прави“, каза Главчев. „От нас специално не е поискано разширяване на военната помощ, ние досега сме казвали, че правим всичко, което е възможно, за да подкрепим Украйна“, обясни премиерът.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ