Жесток удар по акад. Денков, ще усети закона с всичка сила. РИК – Благоевград му съставя акт

акад николай денков

В РИК Благоевград е постъпила жалба от Андрей Новаков – упълномощен представител на КП ГЕРБ-СДС за нарушение на чл. 183 ал. 4 от Изборния кодекс.

Това показва справка в сайта на Районна избирателна комисия – Благоевград, пише „Фокус“.

В жалбата се твърди, че в град Благоевград на улица „Митрополит Борис“ и на главен път Е-79 в посока Симитли са поставени агитационни материали (билборди).

На тях КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“ използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция „ГЕРБ-СДС“ Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави – деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания.

Към жалбата е приложен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е поставен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП „ПП-ДБ“ и в долната част с текст „Купуването и продаването на гласове е престъпление“.

На същия материал е изписан въпрос „Какъв искате да бъде Вашият премиер“ и са поставени снимки на Николай Денков Денков – кандидат за народен представител от КП „ПП-ДБ“, Бойко Борисов – кандидат за народен представител от КП „ГЕРБ-СДС“ и Делян Пеевски – кандидат за народен представител от ПП „ДПС“ в изборите на 9 юни 2024 г.

Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал – билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати.

Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК.

Районна избирателна комисия приема, че изложеното в жалбата съдържа достатъчно данни за извършено нарушение на чл. 183, ал. 4 ИК, според която се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

Предвид изложеното, на основание чл. 72, ал. 1, т. 20 във връзка с чл. 183, ал. 2 и ал. 4 и чл. 480, ал. 2 и чл. 186 ал.1 от Изборния кодекс Районната избирателна комисия е взела следното решение:

УСТАНОВЯВА нарушение по чл. 183, ал. 4 ИК, във вр. с § 1 т.17 ИК, извършено от Николай Денков Денков, ЕГН …, кандидат за народен представител на КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

ВЪЗЛАГА на кмета на Община Благоевград незабавно да премахне съответните материали на територията на Община Благоевград.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на РИК 01 Благоевград да състави акт за установеното нарушение на Николай Денков Денков.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ