Български феномен! 8-годишно момче от Несебър е световен шампион по ментална аритметика

керем хазим 1

На 1 юни, в деня на детето, у нас, където всеки определя децата на България като безспорен приоритет, в държавата без специализирана детска болница, с недостигащи детски градини, без грижа за детския спорт, с вечния упрек за ниската грамотност сред учениците. И в държавата, където в 2000 селища за последните 30 години не е проплакало нито едно новородено – решихме да ви разкажем една различна история – на 8-годишния световен шампион по ментална аритметика Керем от Несебър.

Керем Хазим от Несебър решава 170 задачи за по-малко от 10 минути и за пореден път прослави България. Последният му успех е в Испания, откъдето се прибра отново със златен медал. Победител е и на едни от най-трудните първенства в Дубай и Азербайджан, предава БНТ.

Само на 8 години, а вече доказан феномен. Керем умножава дели, събира и изважда трицифрени числа за секунди наум, докато рецитира стихотворения. Керем се състезава онлайн в Световната математическа лига и винаги получава максимален брой точки.

„На 5 години знаеше таблицата за умножение и деление, но вече на 6 без проблем умножаваше и делеше трицифрени числа. Вече естествено може да дели и четирицифрени на двуцифрено. Дори с елката не можем да настигнем неговата бързина, с която изчислява големите числа“, каза Зехра Казим, майка на момчето.

На състезание по ментална аритметика в Барселона преди седмица получава шампионската титла.

„На състезанието в Барселона бяхме много деца от 14 държави. Състезанието беше 10 минути и който реши най-много задачи, той става шампион. Когато кажат „старт“ и всички започваме да решаваме много бързо. После най-хубавата част от състезанието е награждаването“, разказва самият Керем.

„Той се състезава в най-високото ниво-на професионалисти. Обикновено за 10 минути имат да решат 160 задачи. Той се справя идеално, даже му остава минута и половина време за проверка“, обясни майката.

Подготвя се за състезания сам и решава задачи по 2 часа седмично. Пред екипа ни за по-малко от минута Керем успява да реши общо 20 задачи с десет двуцифрени събираеми.

Керем е ниво минимум четвърти клас и е ненадминат талант, казват учителите му.

„Онзи ден, докато раздавах листите на класа с изходното ниво, той 3-4 минути след това беше свършил задачи, които са предвидени за един учебен час. След многото му успехи започнахме да се шегуваме, че той е мой колега“, каза Мирослава Мирчева, класен ръководител на Керем.

Разходите за участие в световни първенства са големи, а семейството трудно плаща за тях. Затова разчита на спонсори.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ