Отиде си Сивият кардинал на Ловеч

pexels-photo-220618-1280x960

Почина Лазар Дончев Петров (81 г.), български политик и общественик, наричан Сивия кардинал на Ловеч. Приятелите обаче го знаеха като бай Лазар, който охотно разказваше за времето преди 10 ноември 1989 г.

Той е последният първи секретар на Окръжния комитет на БКП в града край Осъм.

Между 1981 и 1990 г. е кандидат-член на ЦК на БКП. Негова е заслугата за благоустрояването на Ловеч в средата на 80-те години на 20 век и превръщането му в модерен град. След 1990 г. управляваше клона на „Тексимбанк“ в Ловеч. А напоследък той и съпругата му живееха в София, при сина си.

Градската мълва твърдеше, че той е основната фигура, която дърпа конците на процесите, протичащи в БСП-Ловеч – затова го зовяха Сивия кардинал. До него се допитваха съвременни политици и бизнесмени, защото имаше какво да научат от богатия му опит.

Поклонението ще е в неделя, 23 септември, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, а погребението ще е от 12 часа на гробищен парк „Стратеш“.

„24 часа“За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ