Проф. Георги Рачев разкри опасно ли е „слънчевото хало“ появило се над места в България и каква есен ни очаква

Георги Рачев

Явлението слънчево хало, което бе видяно от някои места в страната ни в петък пердизвика бурни коментари в социалните мрежи.

Климатологът професор Георги Рачев коментира пред  Нова телевизия що е то слънчево хало.

„Не става дума за нещо необичайно – категоричен бе проф. Рачев. – Слънчево хало се получава от ледени призмички около слънцето. Обикновено над 6 – 8 – 10 километра над дъгата. Нещо подобно като дъга. Получава се и при Луната.  Всъщност, това не е толкова рядко явление. Всичко зависи от наблюдателя. Понякога този ореол се вижда в черно, сякаш небето се е продънило. Създава илюзия, все едно има някакъв тунел. Съвсем обикновено ординарно оптично явление от фини ледени кристали в ниската атмосфера. Те създават този лъч светлина. В зависимост от светлината може да е по-ярко или не толкова това явление“.

Проф. Рачев говори и за очакваната метеорологична обстановка над страната ни през предстоящата седмица.

„Отдавна не съм коментирал, че ни чака нормална есен – коментира проф. Рачев. – От понеделник има едно захлаждане до петък, след което температурите ще се върнат към по-топло. Вярно е, че чакаме и първия сняг, но има вероятност той да е доста малък, дори символичен. Нека изчакаме още 24 часа. Лятото не иска да си отиде. И утре и в понеделник има вероятност дори на затопляне. След това започва нахлуването на мощен въздух от Гренладния. Температури от порядъка на 12 – 14 градуса максимални,  има и такава вероятност. При всички положения минималните ще са едноцифрени. Още следващия петък – събота ще се върнем към 20 градуса за София. Да не говорим да градовете в Югоизточна България, където по-високите температури са нещо нормално“.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ