Политолог вбеси партиите: Всичко се решава с първия мандат, Бойко е готов за избори

бойко борисов

Борисов ще предпочете избори пред плаващо мнозинство. Това мнение изрази политологът доц. Стойчо Стойчев. „С избора на председател на Народното събрание (НС) не означава, че ще има мнозинство за кабинет“, поясни той във връзка с драмите в първия ден на 50-ия парламент.

„Възможно е „Има такъв народ“ (ИТН) да променят позицията си, да влязат в официални разговори“, заяви доц. Стойчев. Той обаче предупреди, че именно ПП-ДБ биха могли да организират протести в продължение на месеци, ако Борисов направи кабинет.

„Коалиция от четири партии, по подобие на тази от 2014 г., включваща две малки формации, би била най-добрият вариант. Възможно е някак си да се получи 4-партийна колаборация. Дали ще стане, е трудно да се каже“, каза доц. Стойчев.

Ето какво каза той в интервю за „Марица“:

– Доц. Стойчев, има ли авариен план, който може да се реализира, или фиаското на 50-ия парламент е предизвестено? 

– По-скоро съм песимист. Самият Бойко Борисов обяви предварително, че ще предложи Рая Назарян за председател на Народното събрание и за него гласуването ще е знаково за съдбата на парламента. И гласуването показа красноречиво какви са нагласите на партиите в Народното събрание (НС).

От ПП-ДБ не гласуваха против Назарян, но се въздържаха. В предишни изявления обаче заявиха, че няма да подкрепят Назарян, което не означава, че няма да подкрепят друго предложение на ГЕРБ.

Може „Има такъв народ“ (ИТН) да променят позицията си, но не е ясно дали от ГЕРБ искат това, след като Борисов обяви, че разчита ПП-ДБ да го подкрепят за кабинет, а не ИТН.

С избора на председател на НС не означава, че ще има мнозинство за кабинет. А дори да има такова мнозинство, това не значи, че този кабинет ще е дълготраен. Вероятността за предсрочни избори наесен е все по-вероятна.

– Кандидатурата на Рая Назарян ли беше основната спънка за първоначално проваления избор на председател на НС? 

–  Не, не вярвам, че някой има нещо против Назарян. Ако имаше, щеше да го каже. Тя участваше в преговорните екипи и преди, и сега.

Никой не е възразил срещу нея, въпреки слуховете, че била някаква топла връзка между ДПС и ГЕРБ. Но в това няма логика – защо им е топла връзка на Борисов и Пеевски, които нямат проблеми да контактуват.

Когото и ГЕРБ да бяха издигнали, реакцията на останалите партии щеше да е същата.

– Да не би причина за протакането да са намерения за маскиране на подкрепата на ИТН или пък за разцепление на коалицията ПП-ДБ? 

– Специално ПП-ДБ едва ли ще тръгнат да се цепят сега. За тях е най-изгодно да са ясна и строга опозиция, но да има кабинет, а не предсрочни избори наесен. Това, което ще ги удари твърде много, са скорошни нови избори. Затова, ако тръгнат по някакъв начин да подкрепят правителство на ГЕРБ, то ще е с такава цел, което изключва разцепление.

Де факто ИТН може би искат да има по-рано предсрочни избори, защото са във възходяща тенденция. Остава единствено хората от „Величие“, за които не е ясно какво точно искат да правят.

Възможно е ИТН да променят позицията си, да влязат в официални разговори, но поне последните изявления на Борисов създават впечатление, че той не иска това мнозинство с ДПС и ИТН. Иска друго.

Борисов е наясно, че именно ПП-ДБ биха могли да му организират протести в продължение на месеци и той иска да ги неутрализира чрез евентуална тяхна подкрепа за кабинет. Не че толкова му се управлява с тях, колкото да си гарантира, че те няма да излязат на площада през септември, след като си изкарат морето.

И ако Борисов вижда тази перспектива, това означава, че мисли изборите наесен като по-вероятен вариант. Просто в момента се опитва всячески да покаже желание и опити да състави кабинет, за да избегне критики, че за пореден път е спечелил избори, а не е направил кабинет.

Вината не е негова, че другите партии не искат да управляват с него. Би било провал, ако подаде оставка при готов кабинет, както направи Николай Денков и всъщност провали ротацията.

– Има ли Борисов полезен ход в момента? Колко изгодно е за него да има избори? 

– Възможно е ситуацията наесен да е по-лоша от сегашната, но при всички положения плаващо мнозинство, в което той ще си партнира с ДПС, едва ли би бил добре за него. Иначе коалиция от четири партии, по подобие на тази от 2014 г., включваща две малки формации, би била най-добрият вариант.

Шансовете за това не са изключени, защото все още не знаем плановете на „Величие“ и на ИТН. Възможно е някак си да се получи 4-партийна колаборация. Дали ще стане, е трудно да се каже.

Край: Слави наруши мълчанието и каза тежката си дума за кабинет с ГЕРБ!

И ИТН, и „Величие“ издигнаха кандидати за председател на парламента. А и надали ще искат да влязат в коалиция.

– Изключено ли е кабинет да се състави с втори или с трети мандат? 

– С втори мандат на ДПС не виждам как ще стане, при положение че не могат да сглобят мнозинство сега. Ако президентът даде третия мандат на БСП или на ИТН, пак няма да стане.

Най-вероятно с първия мандат ще се реши въпросът.

– Всички ли ще бъдат губещи при избори наесен? 

– Най-вероятно, ако има избори, те ще са през октомври-ноември. А и имаше нагласа, че изборите на 9 юни няма да са последните за тази година.

Не знам какви позитиви може да се извлекат, освен да се появи нова партия и да влезе в парламента, както сега „Величие“. Очаквахме да влязат „Синя България“, „Солидарна България“, а влезе „Величие“.

Това, до което доведоха изборите на 9 юни, бяха катарзиси в действащите партии – сгромоляса се Корнелия Нинова като лидер на БСП,  Христо Иванов хвърли оставка като лидер на „Да, България“.

А „Възраждане“ не удари таван в растежа. Така че не виждам коя от партиите на какво може да се надява при следващи избори. Най-вероятно всички ще слязат надолу, а може в парламента да се появи още по-екзотична формация от „Величие“.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ