Шеф на „Винпром Карнобат” проговори: Загубите ни са за 10 млн.лева! (Подробности)

Протест Карнобат

„Винпром Карнобат” – едно от най-големите предприятия в Бургаска област, е загубил до този момент над 10 млн.лева заради акцията на Митниците и Жандармерията, която доведе до запечатване на трите завода и складове на предприятието, каза Точно Драгиев, директор на завода в Церковски, съобщи „Флагман“. Както още вчера съобщихме моментът е възможно най-неподходящия – започнал е гроздоберът, а производствените мощности работят на 100 %.

„На първо четете ще загубим цялата продукция, която се намира вътре и е в процес на зреене, както и гроздето, което е отвън, без възможност да се приеме. Само тези щети са за около 10 млн.лева. Има и косвени щети, с които ще нарасне изключително много. За съжаление Агенция Митници и Жандармерия упражняват извън съдебна саморазправа с гражданина Миню Стайков. Ние очевидно не можем да я спрем и ще се обърнем към чуждите посланици, партньорските държави от ЕС”, каза инж.Драгиев.

Той се гневи, че складът е затворен за „обезпечаване на доказателствата”, по настояване на митницата, а проверяващите по думите му се „криели на сянка под беседката“, без да извършват съществени процесуални действия.

„Парадоксът е, че те ни проверяват всеки ден и досега не са констатирали никакви нарушения. Според мен целта им е друга. Търсят нещо срещу Миню Стайков, защото нямат нищо. Ако имаха доказателства, щяха да са ги представили, а те нямат и сега ровят завода”, допълни инж.Драгиев.

По думите му представител на Агенция Митници признал, че заповедта за запечатване на складовете и заводите, е дошла от „най-високо ниво”. „Вие знаете ли кое е това най-високо място, защото аз го знам”, риторично запита директорът на винзавода.

„Съзирам изземване на бизнес, защото се използва жандармерия, силови министерства, митниците, за да се обслужат частни интереси. Превърнаха силовите министерства и митниците в инструмент за саморазправа. Ние сме един от най-големите данъкоплатци със стотици милиони платени данъци (366 млн.лева за последните 5 години, б.а.), а този акт на запечатване и спиране на работата, определено не е в полза на бюджета. Свидетелите сме на един неорганизиран фарс, който се управлява дистанционно от друго място”, допълни още инж.Тончо Драгиев.

Според Йовко Йовков, който е административен директор на завода, митницата прави всичко възможно, за да просрочи отварянето. Заповедта за 48-часово запечатване започнала не от вчера, когато работниците опразнили цеховете, а от днес. Той няма съмнение, че митничарите ще искат от съда безсрочното удължаване на мярката – запечатване, която ще доведе до невиждани последствия – хиляди безработни и фалит на един от най-големите работодатели в региона.

„Най-сериозно се притеснявам, че заводът няма да бъде отворен и целта им, е да ни ликвидират бизнеса. Не съм видял заповед, нито един писмен документ – нито на мен, нито на нашите производствени директори, нито един констативен протокол, нито акт за извършвано нарушение. Митницата от години са при нас. Всеки божи ден, или през ден. Вчера нахлула силово и провалиха износа на 40 тона продукция за Гърция, един контейнер трябваше да замине за Китай, но не замина. В момента има 200 тона грозде отвън и не може да се преработи, всичко вътре е във ферментация и ако спрем процеса, ще го загубим“, коментира от своя страна търговският директор Емил Пилев.

Снимка: Булфото

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ