Лют скандал в ефир! Цената на хляба създаде напрежение между Емил Гърсев и Ваня Григорова!

04-08-2017-04-56-57Homemade-White-Bread

Трябва ли да се намали ДДС-то върху храните? По този въпрос в лют спор в студиото на Нова телевизия влязоха Ваня Григорова, експерт от КТ „Подкрепа“, и финансистът Емил Хърсев.

„Темата за намаляването на ДДС-то се появява, защото това би било нормализация на данъчната система – коментира Ваня Николова. – Не може да плащаш 20 процента ДДС когато си купуваш яхта и толкова за хляб. С данъците не може да се коригират всички недостатъци на пазара. Те обаче са един от механизмите, с които може да се влияе. През 2014 година бе публикувано едно изследване на американски институт, в което се казва, че ако 1 долар остане в джоба на беден човек, той допринася след това с 1,20 долара. Ако този долар остане при заможен човек – то се връщат 39 цента. Преди време бе обявено, че Европа върви към единна ставка за ДДС. В началото на тази година обаче тази директива бе променена и стана ясно, че се върви към гъвкавост на тази ставка. Ние сме една от малките страни, върху които няма намаление върху ДДС-то на вода, храна, книги. Не трябва да се пренебрегва възможността да се използва един данък за балансиране на обществото. Ниски са преките данъци и са високи данъците върху потреблението. Трябва да се прави разликата между двете неща. Това е много важно. Нужно е намаляване на някои стоки, които са ясни. Когато говорим за това дали трябва да молим веригите да работят без печалба, за което обяви земеделският министър, нека пробват. Но когато се постъпва така, това означава, че някой държи други козове, с които може да ги накарат да направят това. Едва ли е пазарна мярка, ако се остави производителя, търговеца да прави каквото си иска. Има обективни условия за увеличаване на цените, а ние трябва да създаваме условия за намаляване“.

„Има политика, неособено рационална – реагира финансистът Емил Хърсев. –  Решение бе в ЕС да се оеднакви данъка навсякъде и постепенно да се премахват диференцираните ставки. Не е начина обаче с намеса с различни данъци и изкривяване на пазара. Така се създава диспропорция. Ясно е, че с такива неща се изкривява пазара. И това и в учебниците го има. Не съм съгласен с довода, че сме бедна държава. От 7 млрд. хора по света, 6 живеят по-зле от нас. Ако ни сравняват с Дания, Германия, може. Ясно е, че винаги като се сравняваме с някои страни, ще сме най-бедни. Става дума за цените, Как се определя структурата на цените. Как се създава нормална, напредничава и агресивна икономическа политика с цел стимулиране на производството. Ясно е, че увеличаването на доходите на най-бедните допринася проактивно на брутния вътрешен продукт. Но дали това трябва да става с данъчно изменение? За мен не. Има други начини как държавата да помага на хората с по-малки доходи. Като например се въведе необлагаем минимум. Не съм привърженик на ДДС-то. За мен много по-добре се справят страни като САЩ, където няма такова нещо. Това е измислица на Европа. Данъчната тежест в България е ниска, и за мен трябва да се мисли за увеличаване. Непазарен способ е искането на министъра за преговорите с веригите. Работа на правителството е да създаде условия обществото да получава максимални доходи. Не съм съгласен, че трябва да се свалят цените“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ