Горещо! Плевнелиев изригна срещу Радев: Той е президент популист, лидер на опозицията

7086e514aee0f22283d8ea426016e995_L

Президентът на България в периода 2011 – 2017 година Росен Плевнелиев коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия актуални теми от обществения и политическия живот в страната ни.

„Институциите трябва да слушат гражданите – заяви Плевнелиев по повод протеста на служителите на Винпром-Карнобат, които продължават. – Притеснителното около Винпром-Карнобат е, че работниците са с усещането, че заводът е затворен по нареждане по телефона. От Митниците твърдят друго, но трябва да не остават съмнения. Трябва да се изложат аргументите пред хората. Факт е, че по отношение на ДДС-измамите у нас размерът е милиарден. Не трябва да има съмнения, че акциите са срещу един или друг.

Надявам се, че институциите са разбрали, че справедливостта е голямата тема днес в България. Не е само функция на пушилка и временни резултати. Надявам се да видя върнати пари.

Приветствам активността, че могат да бъдат пипнати и тези, окито имат Ес-класи, свързаните със силните на деня. Не искам обаче да виждам само показни акции, а реални неща“.

Росен Плевнелиев взе отношение и около оставките на министрите след трагедията край Своге.

„За оставките премиерът има правото да поиска във всеки един момент оставката на всеки един министър – категоричен бе Плевнелиев. – Да си част от правителството е екипна игра и всеки министър трябва да е с оставка в джоба си. Подобни драматични катастрофи имаше и в миналото. Какво се промени? Въпросът е доколко министрите трябва да променят процедури, правила, договори, така че пътната безопасност да се превърне в реалност. Новият министър веднага да провери кой е проектантът, да провери договори, дали всичко е спазено. Кой е извършил строежа? Темата за справедливостта, прозрачното и честно управление на обществения ресус е голяма тема. Когато се управляват обществени средства, всичко трябва да е прозрачно. Нужно е драстично да се променят договорите. По-голямо наказание за неизпълнение на договори по поддръжка. Нужни са по-сериозни санкции. Министърът не може да стои просто така, ако се окаже че договорът не е изпълнен от проектанта или изпълнителя. Трябва да се променят нещата така, че много да ги заболи тези, които не са си изпълнили задълженията. Вероятно има стотици подобни критични участъци от Националната пътна мрежа. Там трябва да се направят нови проекти и да се променят нещата. Категорично подкрепям една пълна ревизия на пътищата в България. Още повече и като бивш регионален министър. Държавата има ясните процедури, по които може да свърши работа. Когато има съмнения, си има път, по който нещата трябва да се извършват. Когато бях министър, веднага съм взимал мерки. Това, че не спазваме правилата, стандартите, може да се отнесе към много сектори в икономиката ни. Ролята на държавата е да бъде както възложител, но и съдник, качествен контрольор на проектите. По мое време, когато през 2009 година станах министър, започнахме да правим независим контрол на качеството на пътищата“.

Росен Пленвелиев взе отношение и по темата около последния сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов около освобождаването от поста Главен секретар на МВР на Младен Маринов.

„Щях да действам по друг начин, не като Румен Радев – категоричен бе Росен Плевнелиев. –  За съжаление президентът Радев е един лидер на опозицията, президент-популист, който се бори за народната любов. Неговата стратегия е ясна. Но не е в полза на народа. В основата е популистичната нагласа на президента. Популистко е това, че Радев се бори за народната любов по този начин. Радев громи Народното събрание от ден първи на президентството си. Той действа по един начин на търсене на любовта на 85 процента от гражданите, но руши устоите на държавата. Той трябва да е наясно, че е президент на баланса на държавата. Той не е алтернатива, а платформа, на чиято основа трябва да стъпи и да търси баланса. Нормално е той да е коректив. Но не е системно, на всяка цена да е опозиция и контра на парламента. Ето Ви един пример. Имахме успешно председателство на ЕС. Целият свят го каза. Единственият, който оплю това председателство бе Радев.

В последната ситуация премиерът Борисов показа по-голяма мъдрост. Той отстъпи в този сериал, с който ни запълваха времето. Борисов отстъпи, постъпвайки по-мъдро. В сблъсъка между двама силни генерали, Борисов бе по-мъдрият. Притеснен съм от тази битка между президента и премиера. Кому е нужно? Трябва институциите да са на преден план, а не егото и личностите.

Радев е генерал. Те водят битки. Неговата битка обаче не е дошла на дневен ред и той се готви за нея. Той трябва да разбере, че е държавен глава на всички българи, а не алтернатива, както той твърди. Може би към края на мандата си ще покаже каква е неговата битка. Очакват държавният глава да се развива в две направления. Не е тайна зависимостта на държавния глава от Москва. В момента влизаме в противочерие с Кремъл по два проекта – сериозен сблъсък. Амбицията на правителството България да стане член на Еврозоната е похвална и я подкрепям. Там ще се случи новата вълна на интеграция. Трябва да сме член на Еврозоната. Правителството работи в тази насока. Подкрепям тази дейност. Държавният глава, който е популист като Орбан, Путин, Ердоган, излиза на сцената. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще направи всичко възможно да се противопостави на този геостратегически ход“.

Росен Плевнелиев коментира и темата около подкрепата за Виктор Орбан.

„Темата е доста тежка – заяви Плевнелиев. – Орбан не е нашият партньор, нито кумир. Той е лидер, който в последните години управлява Унгария по начин, по който страната му върви по пътя на Путин и Ердоган. С ограничаване на свободите на демократичните институции. Орбан не е нашият съюзник по всички други въпроси, с изключение на миграцията. Заради това е нужна много ясна и балансирана политика. По отношение на миграцията той може да бъде наш партьор. По всички останали въпроси обаче страната трябва внимателно да преосмисли нещата.  Бойко Борисов действа много точно и ясно в тази ситуацията. Избрал е точната и правилна стратегия.  За разлика от Нинова и Радев, които откровено застават на страната на Орбан“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ