Жестоки санкции и трусове в ефира! СЕМ налага най-високата глоба на Нова тв заради „ВИП Брадър“

sem-nalaga-nai-visokata-globa-na-nova-tv-zaradi-vip-bradar-1

Съветът за електронни медии (СЕМ) се кани да наложи най-високата възможна санкция на Нова тв заради предаването „ВИП Брадър“, предаде HotArena.

След поредица от предупреждения във връзка с вулгарния език, който излиза от шоуто във време, в което пред малкия екран има малолетни зрители, последният епизод на „ВИП Брадър“ е предизвикал множество жалби до регулаторния орган. В неработния понеделник, минути след 20 часа, в ефира на Нова ТВ от устата на актьора Веселин Плачков се изляха думите „урод, боклук, човешки екскремент, свиня долна мръсна“, без продукцията да им наложи цензура. Вулгаризмите бяха по адрес на хомосексуалния гримьор Валентин Кулагин, който, по думите на актьора, „не е правилно да същуствува“. Освен като обиден и неподходящ за ранния вечерен час, този изказ е бил счетен и за език на омразата, както и за насаждане на хомофобски настроения, коментират служители на СЕМ.

Веселин Плачков сам изтъкна, че 2 години е бил в обувките на Васил Левски заради главната си роля във филма „Дякон Левски“, а битката му сега е с един „посредствен педераст“. Във визирания епизод Плачков дори налетя на бой на гримьора, но в крайна сметка бе излъчено как останалите съквартиранти го възпират от физически сблъсък.

Именно за употреба на език на омразата са най-честите жалби, които постъпват в СЕМ. Освен при сигнали от граждани, регулаторът може и да се самосезира, когато системно се погазват нормите, които медиите са длъжни да спазват. Предстои да стане ясно какъв ще е точният размер на санкцията за Нова ТВ, но по неофициална информация сумата ще е в най-горния диапазон – между 15 000 и 30 000 лева. През настоящия си сезон „ВИП Брадър“ търпи сериозни обществени критики заради съдържанието си, което пък се отразява на рейтинга на телевизията.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ