17-годишна българка с детска церебрална парализа създаде прецент в Кейбридж

3

17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета в Кеймбридж. Той променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него, въпреки физическите си увреждания.

Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка й. Физическите й увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа й и желанието й за знания.

Мария Александрова „Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”, разказва майката Зорница.

Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж. За да получи сертификат за владеене на английски език на високо ниво, от там променили начина на изпитване заради уврежданията й. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание. Назначили ѝ и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

„Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ