Какво става в БТВ и Нова? Купува ли Домусчиев?

кирил домусчиев

Какво става в Нова телевизия и БТВ, кой ги владее, кой е собственик, кой определя редакционната политика?

Ситуацията в двете най-големи електронни медии е повече от странна, показа проверка на колегите от ПИК.

Едната – Нова, е продадена на чешкия милиардер Келнер, но КЗК отхвърли сделката. Във владение формално са старите шведски собственици от MTG.

Втората – БТВ, е в процес на продажба от американския собственик „Тайм Уорнър“, обявена е индикативна цена, само че сделка все още не е реализирана.

„Всички сме в разкрачено положение, в период на безвластие. Няколко лобита се боричкат за влияние, а често журналистите си правят, каквото поискат“, обобщават ситуацията дългогодишни служители на двете телевизии, пожелали анонимност по обясними причини.

Чехът Келнер едва ли някога ще успее да влезе в Нова тв. За това е взето политическо решение на най-високо равнище. Притесненията сред управляващите са, че Келнер може да заяви политически амбиции и да инженерства на нов партиен проект, както е правил в други държави.

За чеха ще остане мобилният оператор „Теленор“, а цената от 185 милиона евро за Нова ще бъде приспадната от общата сделка.

В момента нюзрумът на Нова телевизия е под контрола на бизнес лобито около ДПС – през шефката на новините Вяра Анкова, и на ГЕРБ – през шефка на борда на директорите Силва Зурлева, обясниха пред медията ни няколко независими един от друг източници.

Влиянието на тъй наречените „протестъри“ е почти изцяло неутрализирано след отстраняването на Ани Цолова от сутрешния блок и Милен Цветков от вечерния блок.

Партньорът на Цолова – Виктор Николаев, е като подменен. Въпросите му изцяло са изгубили остротата си. Темите в „Здравей, България“ се въртят предимно около социално-битови сюжети, политиката и двуострите сблъсъци със събеседниците са рядкост.

„За ГЕРБ и ДПС е най-добре ситуацията да си остане такава, поне до евроепйските и местни избори догодина. Те ще тупат топката, ще бавят изясняването на собствеността, защото държат пълния контрол в новините и публицистиката. Междувременно цената ще падне от 185 милиона до под 100 милиона евро и ще им бъде лесно да си я купят окончателно от шведите“, подсказват източниците на ПИК.

Обратна е картината в конкурентната БТВ, където на власт видимо е кръгът „Капитал“ – през сутрешния блок, предаването на Светослав Иванов „120 минути“ и сутрешния уикендов блок на Жени Марчева. Позициите на „Капитал“ и подсъдимия Иво Прокопиев в медията са гарантирани през шефа на новините Венелин Петков и неговата заместничка Гена Трайкова.

„Реалният шеф на телевизията е Венелин, собствениците не се интересуват от нищо друго, освен от продажба“, твърдят журналисти от БТВ.

Ситуацията е притеснителна за правителството, което търси варианти преди изборната кампанията догодина.

Според най-популярната версия като кандидат за БТВ съвсем скоро ще се позиционира близкият до ГЕРБ и ДПС олигарх Кирил Домусчиев, собственик на „Лудогорец“, председател на КРИБ и акционер в сянка в няколко медии.

Домусчиев щял да играе заедно с американски инвестиционен фонд, каквато е стандартната схема. Предполагаемата цена на сделката варира между 150 и 180 милиона евро.

„Домусчиев няма да купува за себе си, а за хората над него. Той е просто касичка“, съобщават посветени.

И обобщават: и „Ню Имидж“ да е, и Домусчиев да е, крайният собственик ще е все един и същ!

„ПИК“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ