Георги Марков за истерията със снимката с ръкостискането на Борисов с Тръмп: Премиерът е като Стоичков, винаги е на точното място

бойко борисов, доналд тръмп

Невиждана истерия предизвика снимката, на която Бойко Борисов се здрависва с Тръмп по време на сесията на ООН.

Социалните мрежи почервеняха от коментари. Едни нападаха, че няколкосекундно здрависване е представено като „историческа среща“. Други пък опонираха, че въпросното поздравяване е добро за България.

– Защо се получи тази истерия със снимката, г-н Марков?

– Ние поначало сме в истерия от 30 г. Затова сме на това дередже. Навремето пътувах за мароканския курорт Агадир с Иван Славков и Христо Стоичков. Стоичков показваше видеоклипчета на свои голове през годините. На една от тях той вкарва топката, след като Ромарио му я подава. Няма вратар, Стоичков е на гол линията. Викам му: „Какъв е тоя гол, толкова лесен. Защо ни го показваш?“ А той ми отговори: „Важното е, че съм там и на точното място“. Това е истината. Важното е, че Борисов е бил в ООН, на този висок форум. Той е единственият български премиер, който е толкова популярен в света. Той е приятел и с Орбан, и с Меркел. Никой не може да го обвини в неумела външна политика. Нека говорим за тези неща, а не за една снимка.

– И все пак тази снимка разбуни духовете. Не изигра ли тя на Бойко Борисов? Ясно беше, че това не е нормална фотографска снимка, а стопкадър. Правителственият пресцентър я представи като своя…

– Не знам. Не може една снимка да предизвиква толкова скандали. Трябва да се съсредоточим върху това, което става в Европа. В момента се случва това, което ставаше у нас през 1989 г. Тогава си отиде комунизмът в България. А сега в Европа си отива неолиберализмът. Има небивала криза. Идват нови формации. „Алтернатива за Германия“ вече е втора политическа сила и диша във врата на Ангела Меркел. А ние отиваме на евроизбори. И това е важното.

– Въпросната снимка обаче беше използвана за поредно противопоставяне между Бойко Борисов и Румен Радев за това кой от двамата трябваше да отиде в ООН…

– Не считам, че трябва да има противопоставяне. Бойко Борисов три пъти е избиран легитимно за премиер. Румен Радев също си беше избран на избори. Да са мислили ГЕРБ навремето, та да спечелят те президентския вот. През годините съм се нагледал на провитопоставяния между премиери и президенти. То това е политиката.

– Кой трябваше да отиде в ООН?

– Всяка страна по различен начин подхожда. На предишната сесия Унгария изпрати външния си министър. Защото счита, че ООН е изчерпана организация.

– Все по-често се налага мнението, че на Борисов му липсва силен външен министър. За да не му се налага той да върши и неговата работа?

– Беше тягостна ситуацията с избора на новите министри. Пред вашата медия предложих Борисов да стане министър на всички министерства. А останалите да станат негови заместници. Той така и така управлява де факто, трябва да стане и де юре. Та да няма драми. заради най-малките неща да се изтощаваме.

– Казвате, че трябва да се съсредоточим върху случващото се в Европа. Депутатът от БСП проф. Иво Христов каза, че с речта си пред общото събрание на ООН Доналд Тръмп е прочел некролога на ЕС. Приемате ли тази оценка?

– В Полша Тръмп обяви, че Вишеградската четворка е новият мотор на християнска Европа. Защо тя е против това да се внася директна престъпност и защитава християнските традиции. Благодарение на Тръмп, в САЩ вече няма да се поздравяват с „Честит празник“, а с „Честита Коледа“, както е редно.

ПИК / Албена БОРИСОВА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ