СЕМ тропна по масата! Ето какво ограничение налага на „ВИП Брадър“

Заснемане

Участието на Ванко 1 е програмно решение на Нова тв, не можем да се месим в избора на гости, казаха от съвета

Съветът за електронни медии не може да се намесва в редакционната независимост и в избора на гости на телевизиите. Дали Ванко 1 е във “ВИП Брадър”, или не, е програмно решение на Нова тв.

Това е становището на членовете на СЕМ от заседанието им ДНЕС, 27 септември, на което разгледаха зрителските сигнали срещу риалити шоуто и участието в него на рапъра, който е бивш затворник.

Влизането му в къщата не нарушава Закона за радиото и телевизията, така че няма как решението ни да е друго, каза председателката на СЕМ София Владимирова пред “24 часа”.

Междувременно Ванко 1 си тръгна от шоуто заради здравословни проблеми, а онлайн версията на британския вестник “Гардиън” написа преди два дни, че бившият затворник е напуснал след протести срещу него. Потърсена за коментар, MTG – шведската компания – собственик на медията, казва пред “Гардиън”, че ще преразгледа критериите за селекция на участниците.

От Нова тв засега отказват коментар, но все пак намекват, че такава промяна няма да засегне излъчвания в момента сезон.

В същото време СЕМ препоръчва на Нова тв да препозиционира риалити шоуто или поне да слага знак за възрастово ограничение. Причината е, че в някои от епизодите звучат доста нецензурни думи и език на омразата, които може да създадат проблем с детската аудитория. “ВИП Брадър” се излъчва в праймтайма от 20 ч. Дали това са нарушения на медийния закон, които подлежат на наказания и глоби, тепърва ще се установява от експертите на съвета.

СЕМ ще изпрати доклада си с всички наблюдения от “ВИП Брадър” на Нова тв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ