Синоптици с мрачна прогноза: Есента започва със студ, пронизващ вятър и слани, а на финалът на септември…(КАРТА)

Времето Прогноза Облаци Небе

Дълбок атлантически циклон вече започна чувствително да понижава температурите над Европа, буквално температурният срив ще се съпътства и със силни северозападни ветрове, като на места поривите ще надминат 80 км/час, пише meteobalkans.com. 

Студен вятър и снеговалежи

Ураганни пориви на вятъра от над 100 км /час, се очакват у нас на вр. Мургаш, Ботев и Мусала. Разположението на снежната граница ще бъде в силна зависимост от релефа и в коя част на деня ще премине арктичният фронт.

Застудяването ще се усети най-силно над Динарските планини ( Сърбия , Босна и Херцеговина и Хърватска )
Очакванията са снежната граница да варира в диапазона 1500-2100 метра. Студено и ветровито ще е времето и по планините у нас.
Валежи от сняг са възможни и над 1600 метра, където ще има достатъчно студ, че да вали и да трупа. Но последните обновления на моделите, намалиха шансовете за снеговалеж до несъществени, дори за най-високите върхове, но все пак на Мусала и на Вихрен може леко да понапудри.
Причината е мощен добре изразен арктичен фронт и свързаните с него метеорологични явления, най-остро ще се усети по рязкото понижение на температурите с повече от 10 градуса в комбинация със студения северозападен вятър.

Бързото движение на фронта, рязкото понижение на температурите и бързото повишаване на налягането ще предизвикат силни пориви на вятъра.
По-тежкият студен въздух нахлува в загрятата атмосфера на Балканите, чийто въздух е много лек и съответно поривите на вятъра може да са опасни.
В момента през Източните Балкани се пренася доста топъл, почти горещ въздух във височина откъм Арабската пустиня, който вече предизвиква характерен фьон северно от планините, най-вече в Предбалкана – фьоновите колоси Велико Търново и Враца трябва да се проявят днес. За момента южнякът е слаб, но в следващите часове се очаква да усили до умерен.

Внимание !!

Нека да обърнем внимание и на очакваните ветрове, на места над Дунавската равнина, очакваме поривите да са между 55 – 75 км в час, като е възможно и да надхвърлят и 80 километра.

Очаквани символични дъждове

Валежите у нас от фронта ще се оскъдни, а причината е валежната сянка от Карпатите, като дъжд все пак се очаква в понеделник вечер и през нощта срещу вторник все пак да повали над Лудогорието и Добруджа, както и по Северното Черноморие.
В малките часове на вторник е възможно малко да превали и над Южното Черноморие

На Балканите

Значителни валежи се очакват над Западните Балкани и над Румъния
На картата:

Степен 2 – за интензивни валежи

Валежите предизвикани от арктичния фронт ще са краткотрайни по характер, но значителни, валежните зони ще отслабват с наближаването на планините.
Валежи от сняг се очакват над Карпатите и Алпите, най-вероятно ще натрупа около 10-15 см.
Степен 1 се издава за продължителни валежи и силни пориви на вятъра…

Тенденция до края на септември

Застудяването ще е чувствително – от същинско лято с днешните 32-33 градуса максимални направо в късна есен с 15-18 градуса максимални, характерни за след Димитровден.

Очакват се опити за слани по високите полета на Западна България с минимални около нулата в четвъртък сутринта, когато се очаква пик на студената вълна.

В Софийското поле се очертава минимална за сряда и четвъртък около 2 градуса, а за Пловдивското – 5 в сряда и около 3 в четвъртък.
Условията за слани ще са налице първото е ясно небе, стига да изстине достатъчно – 2 градуса е граница и има вероятност и да падне до нулата, само не се знае дали севернякът ще успее да утихне.

В най-студените дни на септември ще вдига до 15-18 градуса през деня, а в топлите колоси са възможни и до 20 градуса. От петък ще започне плавно затопляне, дори е възможно още в четвъртък да се усети следобед.
В петък сутринта минималните се очертава леко да мръднат нагоре, а през деня вече да достига и надхвърля на 20 градуса.
В събота, часове преди финала на септември 2018, вече ще се затопли и ще се установи типично есенно време, характерно за края на септември, началото на октомври.

Есента в нейната прелест – приятно топло и лека освежаваща нотка. На самия финал на септември се очертава остатъци от разпадналия се циклон, който ще се образува в четвъртък от студената вълна, е възможно да създадат условия за валежи и да повали на отделни места.

Вероятност за есенни дъждове

Според GFS (Global Forecast System) есенни напоителни дъждове засега не се очертават, но според европейския модел има вероятност циклонът в южната част на Егейско море да е доста дълбок и да се устреми на север, към България и съответно да ни овлажни.
От остатъците му трябва да се образува многоцентрова област на ниско атмосферно налягане, която да обхване Южна България и да повали добре, но засега само ЕС дава този сценарий GFS се дърпа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ