Министърът на образованието и науката Вълчев откри учебната година в ПУ (ГАЛЕРИЯ/СНИМКИ)

Откриване уцх година ПУ 09

Очаква се инженерно-техническите професионални специалности да бъдат най-търсени през следващите десетилетия, които в момента дават най-висока добавена стойност. Това съобщи в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, като подчерта, че министерството прави политика на преструктуриране на висшите учебни заведения.

Целта е да се увеличи приемът в техническите и природоматематически направления, които ще се търсят повече в бъдеще, за сметка на професионални направления като администрация и управление, чиито прием е намален с 50 – 60 %.

„Разбира се, не може и без учители и лекари, и без специалисти по природни науки. Тяхната липса вече се усеща в училище, но проблемът ще се задълбочава през следващите години“, подчерта министърът.

Вълчев допълни, че около 2050 г. голяма част от днешните професии няма да съществуват. Сред предизвикателствата пред висшето образование е очакваният недостиг на пазара на труда в професионалните направления. Последните 3 години приемът в държавните ВУЗ е намален с 13 000 бройки, което е много повече от завършващите гимназия, каза още министър Вълчев.

Той откри тържествено новата учебна година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където учат около 20 000 студенти в 28 професионални направления. 3900 са първокурсниците тази година.

След тържеството министърът разгледа новия кампус на ВУЗ-а, построен по европейски стандарти.

Министър Вълчев откри учебната година в ПУ!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ