Горещо! Бойко Борисов с разтърсваща реч пред Общото събрание на ООН!

Бойко ООН

Министър-председателят Бойко Борисов изнася реч пред Общото събрание на ООН. По-рано в централата на организацията Борисов проведе поредица от двустранни срещи.

„Всички заедно трябва да поделим отговорността за поддържането на мира. Основните глобални предизвикателства не са по силите на една държава“, заяви от трибуната Борисов.

„Дори и в този момент нашите служители в страната задържат стотици килограми хероин“, каза още премиерът.

„Българското председателство на Съвета на ЕС положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус по основните направления в тази област“, обяви министър-председателят.

„Използвайки историческия шанс на европредседателството, България инициира процес, който постави Западните Балкани на основно място в политиката на Европейския съюз. Приетата декларация на срещата на европейските лидери постави на първо място перспективата на Западните Балкани в ЕС“, коментира Борисов.

„Буквално след два дни нашата югозападна съседка ще гласува за бъдещето си. Ние сме длъжни да я подкрепим. България е против прекрояването на граници“, отсече премиерът.

„Обстановката в района е много динамична. Приетите решения ще определят посоката в бъдеще, в която ще вървят страните от Източна Европа“, категоричен е той.

По думите му преки последици от конфликтите в света са миграционните потоци и заплахата от тероризъм.

„Лидерите на държавите-членки на Световната организация носим споделена отговорност за постигане на мир и стабилност. Трябва да удвоим усилията си, за да постигнем такъв мир и в Украйна“, отсече Бойко Борисов.

„България подкрепя усилията за прекратяване на ескалацията на въоръжени конфликти в Сирия“, каза още министър-председателят.

„Съвместният план за действие срещу ядрения план на Иран е от ключово значение за мира и сигурността. Подкрепяме и пълната денуклеаризация на Северна Корея“, уточни премиерът.

„Усилията на международната общност трябва да се насочат към основните мотиви за миграцията. Ако тези усилия не се подкрепят с активна посредническа и миротворска дейност, ако не се стигне до потушаване на бушуващите конфликти, шансовете ни са обречени“, поясни той.

„България осъжда всички форми и прояви на тероризъм, независимо от каузата, заради която са извършени. Ефективното противодействие на този феномен изисква съвместни усилия на цялата Общност. Подкрепяме дейността на офиса на ООН за противодействие на тероризма. Приоритетна задача е предприемането на мерки срещу въвличането на млади хора в радикални групи“, добави Бойко Борисов.

„България за първи път представя своята кандидатура за член за Съвета по правата на човека в ООН. Имаме период в своята история, с който се гордеем. Преди 75 години се протвипоставихме на опитите за депортацията на 50 хиляди български евреи. Гордеем се с това, че сме спасили 50 хиляди евреи. Примерът на спасителите ни е нужен и днес“, отсече министър-председателят.

„Нашата мисия днес е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма. Гарантирането на мира може да стане не само с оръжия и битки, а с повече хуманност“, категоричен е той.

„С усилията и добрата воля на всички държави-членки тази голяма цел може да бъде постигната. Благодаря за възможността да направя това изказване“, заключи Бойко Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ