Изненада: Мъжът на диамантената вдовица Наталия Гуркова натрупал милиони покрай братя Илиеви

Заснемане

Разстреляният съпруг на миската Наталия Гуркова, Джордже Михалевич, е въртял бизнес с братята Васил и Георги Илиеви по време на югоембаргото през 90-те години. Диамантеният бос, който бе убит от мотористи на червен светофар в град Бедфордвю, Южна Африка, е бил близък приятел с босовете на ВИС, а в по-късен етап от познанството им и тяхна свръзка в контрабандната търговия с петрол.

Днес мнозина се опитват да внушават, че присъединяването на България към икономическите санкции, популярни като югоембарго, наложени от Съвета за сигурност на ООН на Съюзна република Югославия (Сърбия и Черна гора) за периода 1992 – 1995 г., e само негативен детайл от ранната история на прехода към демокрация. В действителност югоембаргото се оказа мощна спирачка за демократичното развитие на България и основен катализатор за мафиотизирането на държавата.

В онези време, много лица, в последствие прочули се като „мутри“, започват да трупат началния си капитал от контрабандата на стоки, забранени за внос във воюваща Югославия по време на кризата от 1991-1995 г. След въвеждането на санкциите на ООН срещу Сърбия и Черна гора на 30 май 1992 г. Съветът за сигурност на ООН приема Резолюция 757, налагаща забрана на всякакви стопански контакти и въздушни връзки с двете страни. Българското правителство приема постановление на Министерския съвет, което повтаря текста на резолюцията, включително забраната за внос и износ от и за Югославия. Износът на стоки от български фирми за Сърбия и Черна гора е поставен под контрола на Комитета по санкции на ООН в Ню Йорк. Налагането на ограничителни мерки, както и тяхното неспазване, нанася сериозни щети на прехода към демокрация, като на преден план излиза контрабандата.

Публична тайна е, че именно от незаконната търговия с Югославия кюстендилските борци успавят да направят луди пари. Връзката им със сърбите идва по линия на приятелството на Васил и Георги Илиеви с Джордже Михалевич, пише седмичник. Така над 250 млн. марки се изсипват в хазната на ВИС по време на ембаргото на търговията с петрол.

След убийството на Васил Илиев, Михалевич продължил близкото си приятелство си с Георги Илиев, въпреки че бизнесът му със сърбите започнал да буксува заради дълг на Главния. С оглед на войната, която в последните няколко години черногорският бизнесмен е водил с чешкия гангстер Радован Крайчер (заподозрян за убийството му – б.р.), смята се, че завръщането на Гуркова в България преди 4 години е било като превантивна мярка срещу евентуално отвличане.

Според южноафрикански медии противоречията между двамата настъпили, след като Крайчер изкопирал бизнес модела с диаманти на Михалевич, а той свидетелстват срещу него в разследване за пране на пари.

Джордже смятал, че у нас Гуркова ще е в безопасност, далеч от опасния му бизнес и чешкия му конкурент, за който медиите в ЮАР смятат, че стои зад отвличането на баща му Мишо Михалевич, също вече покойник. Диаментеният бос разчитал на хора, близки до братята Илиеви да я закрилят на родна тритория.

„ПИК“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ