Репортерка от ЮАР със сензационна версия за убийството на съпруга на Наталия Гуркова, излезе ключов детайл…

Наталия Гуркова2

Тази седмица в Йоханесбург, Южна Африка, публично беше разстрелян съпругът на „Мис България” Наталия Гуркова – Джордже Михалевич.

Джордже Михалевич или Джордж Холивуд, както го наричат приятелите му заради чара и страстта му към лъскавия живот е черногорски бизнесмен, за чийто бизнес през годините има много съмнения за връзки с подземния свят. На светло е търговията с диаманти и имоти, а в тъмната част е връзката му с чешкия мафиот Радован Крейчир.

От около 10 години. Репортер съм от малко повече, но през последното десетилетие се занимавам с правораздаването и правя репортажи по наказателни дела, предимно относно професионални убийства и подземния свят, по-конкретно участието на източноевропейци в подземния свят в Южна Африка. У нас Михалевич стана известен след пищната си сватба с Наталия Гуркова – „Мис България” 1998 г. Двамата имат две деца. Преди пет години Гуркова напусна Южна Африка и се върна с децата си у нас.

Във вторник Михалевич беше разстрелян в колата си на светофар от двама мотористи. Първа за убийството му съобщи водещата разследваща журналистка в Южна Африка – Манди Уинър, предава bTV.

– Манди Уийнър, благодаря Ви за участието. Първо няколко въпроса за Вас. От колко време разследвате подземния бизнес в Южна Африка?

– Обръщаме се към Вас по повод случая с Джордже Михалевич, който беше убит преди няколко дни. Разбрахме от публикациите Ви в социалните мрежи, че сте се срещали с него лично. Кога е било това и как се свързахте с него?

– Срещнах се с него около 2012-2013 г. По времето имаше бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е главният бизнес район в града. Купуваше златни бижута или диаманти и ги препродаваше. Поисках да се срещнем, защото по това времето работеше с известен чешки беглец, който беше дошъл в Южна Африка – Радован Крейчир, въвлечен в поредица криминални случаи в Южна Африка.

По същото време един от близките му приятели, Крис Куремитис, известен като Мистър Биг, бе убит при покушение на сватба, по много подобен начин – мъже на мотор наближили, той бил в луксозен автомобил, убили го и му откраднали часовника.

Исках да говоря с Джордже Михалевич. Той беше много чаровен.

– Къде се срещнахте?

– В офиса му, в бизнеса му в Сандтън. Той беше много приветлив, дружелюбен, чаровен мъж. Беше много от типа изкусни мъже, винаги добре изглеждащ, но беше много дружелюбен и открит за бизнеса си. Настояваше, че не е замесен в каквито и да било криминални дейности.

– За какво говорихте на тази среща, само за покушението срещу неговия приятел?

– Говорихме за обвиненията срещу убития му приятел, както и за отношенията му с Радован Крейчир.

– Какъв бизнес имаше Джордже Михалевич в Южна Африка?

– Има много различни истории за това с какво се е занимавал. Някои са твърдения – например един от съдебните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, казва, че Михалевич е изкупувал крадени вещи, купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или кражби на автомобили, или при влизания с взлом в домове. Това е едно от обвиненията, че се е занимавал с престъпни деяния.

Имаше обвинения също така за пране на пари, в един момент беше арестуван за укриване на данъци в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или около 3 млн. долара. Това е още едно обвинение, но важното е, че всъщност никога не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше много обвинения, но бяха оттегляни и никога не е осъждан за нищо.

– Знаете ли колко голям е бизнесът му? Какво е имуществото му?

– Не съм сигурна какво е богатството му, не е толкова лесно да се разбере. Освен това не живееше в Южна Африка през последните близо пет години, беше напуснал страната. Трудно е да се знае какво е станало през последните няколко години.

– Какви имоти има там?

– Знам, че явно е харчил много пари за коли, не съм сигурна за имотите към момента, знам, че една от дейностите му беше да върти нощен клуб, а колата, която е карал, е била много скъпа кола. Един от другите частни следователи, с които говорих, каза, че харесвал да харчи пари за коли, водел живот малко като плейбой, но не мога да Ви дам точна цифра, измерваща богатството му.

– Казахте по-рано, че е бил свързан с бизнесмена Радован Крейчир. Как го разбрахте и кой е точно Крейчир в Южна Африка?

– Радован Крейчир пристигна в Южна Африка през 2007 година. Тогава беше в списъка на най-издирваните от Интерпол. Имаше червена бюлетина на Интерпол и го арестуваха. Тогава, въпреки че го издирваха от Чешката република, където бе осъден неприсъствено, той поиска политическо убежище в Южна Африка.

Докато течеше процесът, той започна своя бизнес в Йоханесбург и имаше много пари – купи си палат и скъпи коли, започна да пръска пари и да се захваща с различни бизнеси. Един от тях е бизнесът на Джордже Михалевич, като чрез Джордже се запознава и с много други бизнесмени.

Всъщност накрая Крейчир почти открадва бизнеса на Михалевич и го превзема – отваря много подобен бизнес в друг край на Йоханесбург, в Бедфордвю, именно където Михалевич беше убит в понеделник между другото. Крейчир се замеси в много корупция, почнаха да умират много хора, имаше много убийства в подземния свят между 2012 и 2014 г.

– Носят се слухове, че бащата на Джордже Михалевич е бил отвлечен от Крейчир, това истина ли е?

– През 2012 г. бащата на Джордже, Петър, бе отвлечен и измъчван с чук, много тежко е бил пребиван и почина. Тогава се предположи, че може би Крейчир стои зад случилото се, заради пропадналите взаимоотношения между него и Михалевич покрай бизнеса.

Михалевич излезе пред медиите и каза, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на баща си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със съпругата и децата си и да живее там. Но той се е връщал много пъти през последните години.

– Да, през последните години съпругата и децата му живеят в България. Имаше слухове в българските медии, че и жена му е била отвлечена там, в Южна Африка, и това било причината да се преместят тук. Какво бихте казали по въпроса?

– Не съм сигурна по този въпрос. В Южна Африка има много престъпност, има поредица от инциденти с отвличания и кражби на автомобили, и въоръжени кражби и грабежи. За съжаление, именно това е причината хората обикновено да искат да имигрират – това е напълно възможно, не съм сигурна, но най-вероятно това е причината – притеснявал се е от престъпността около младото семейство и затова е избрал да имигрира.

– Смятате ли, че чешкият бизнесмен Радован Крейчир е въвлечен в убийството на Джордже Михалевич?

– Мисля, че е малко вероятно, защото условията, при които държат Крейчир в затвора са толкова строги предвид поредицата сигнали, че се опитва да избяга от затвора в Южна Африка. Имало е редица опити, които затворническите власти тук казват, че са успели да предотвратят. Затова е държан в строг тъмничен режим, има много сериозна охрана постоянно около него.

Имало е поредица случаи, в които е имал достъп до мобилни телефони, до контрабанда. В един момент намерили пистолет и ножове в клетката му.

Винаги е имало притеснението, че е замесен в престъпни дейности и поръчвал покушения над хора. В момента го съдят за поръчителство на убийство на частен следовател и полицай от затвора.

– Защо би искал да убие Михалевич според Вас?

– Не вярвам той да е замесен.

– Каква е Вашата версия за това убийство?

– До момента съм говорила с много от разследващите полицаи и има няколко теории за мотив. Мисля, че разглеждат много следи, но нямат ясно определен мотив за убийството на Джордже Михалевич.

Една от теориите е, че е свързано със случващото се около сръбската мафия в Южна Африка през последните три-четири месеца – имаше две убийства на видни сърби, които Михалевич е познавал, убити в Йоханесбург при подобни обстоятелства – в автомобили, в движение, спрели на светофари, стрелци на мотори. Имаше два подобни инцидента, този е третият такъв.

Освен това, един южноафрикански шпионин, замесен в подземния свят, на име Джордже Дарманович, убит в Нови Белград преди няколко месеца. Една от теориите е, че това може да е отмъщение за случилото се.

Една от другите теории е свързана с някаква провалена сделка с наркотици. Друга е, че са убили грешния човек, търсили друг, който е карал същата кола. Знам, че полицията има информация от свидетели и източници за това кои смята, че са били убийците, но не са обявили нищо все още за мотива, защо Джордже е бил убит. 

– Нямаше ли улични камери на този светофар?

– Да, има. Полицията разполага с видео от случилото се. Говорих с очевидци, които казаха, че стрелците са били много пълни, че са били на мотора, карайки на една гума, радвайки се, че са извършили убийството, но са носили каски, така че ще е трудно да се идентифицират.

Знам, че са били бели, което е важно, може да ги идентифицират да са били от Източна Европа, но полицията, доколкото разбирам, проверява следите за стрелците.

– Как стигнахте до местопрестъплението, Манди?

– Местопрестъплението е на много оживено място, на много натоварена улица. Беше национален празник, почивен ден, и улиците тогава били доста тихи. Джордже е бил на обяд онзи ден и карал към магистралата, доколкото разбирам, за да се прибере вкъщи. Много оживен район е, но в онзи ден е било много тихо.

– Безопасно ли е да се живее в Южна Африка, Манди?

– Разбира се, мисля, че в международните медии, а и усещане е, че не е безопасно. Много зависи къде си, зависи от това как се защитаваш.

Аз лично не съм засегната, но живея в обезопасен комплекс с въоръжена охрана и контрол на достъпа. Винаги се притесняваш от отвличания, защото има много в Южна Африка, както и нахлувания с взлом. Има широко-разпространено притеснение от такъв вид престъпления, но същевременно съм спокойна да ходя да тичам по улицата или да се разхождам.

– Да, но предвид работата Ви, не се ли страхувате? Чувствате ли се в безопасност, чувствате ли семейството си в безопасност, имате две деца?

– Да, да. Зависи дали става дума за организирана престъпност и мафия или обща престъпност. Всички сме в риск от общи престъпления, но за организираната престъпност – мисля, че е доста изолирана и, за щастие, като журналист не чувствам да има заплаха за мен.

– Благодаря Ви, Манди, беше удоволствие. Пожелавам ви успех.

– Благодаря. Има само още нещо, което бих искала да кажа, ако може. Едно от интересните неща, които се появиха през последните два дни за Джордже Михалевич, е това колко много хора говорят за него извън престъпните среди.

– Казват, че е бил много добър, внимателен и обичащ човек.

– Точно. Исках да кажа, че е имал малки деца и прекрасна съпруга, и много хора споделят в социалните мрежи колко добър и щедър човек е бил, че не е бил замесен в никакви престъпни дейности.

Това е трудното за нас, като медии. Винаги има и тази страна на хората, която невинаги бива споделена, защото винаги очакваме най-лошото. Това е важно нещо, често за един човек има две гледни точки, които невинаги се виждат.

Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ