Социалния министър обяви нова формула за изчисляване на пенсиите!

Пенсионер
Отпада възможността хората да взимат годините си с най-високи доходи, а като осигурителен стаж ще се смятат получените заплати след 1 януари 2000 г. Целта на промяната е да няма изкривяване при изчисляване на пенсиите, обясни социалният министър Бисер Петков. По думите му, министерството му прави всичко възможно, за да бъде спазен законът и да отпадне таванът на пенсиите за новите пенсионери.

В момента над 2 милиона и сто хиляди пенсионери получават средна пенсия от 321 лева и 53 стотинки. Над тавана са 55 хиляди души като от тях само 90 са с така наречените свръхголеми пенсии – над 3000 лева. Според приетото към момента законодателство от догодина трябва да отпаднат и таваните за новоотпуснатите пенсии. Все още не е сигурно, че това ще бъде спазено.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Когато отпадне този похлупак на пенсията трябва да е сигурно, че това, което излезе по формулата и което ще се плаща според изчисления размер, ще бъде действителния, тоест този който се изплаща на пенсионера и адекватен на неговия принос.

Според икономисти обаче е прибързано при сегашното състояние на пенсионната система да се говори за отпадане на тавана. Това би довело до отпадане на максималния осигурителен доход, който в момента е 2600 лева.

Калоян Стайков: Това няма да доведе до по-добри ситуации за пенсионерите, просто защото повечето хора не вярват в тази система, виждате че тя тръгна по един начин, после се промени, започнаха да я кърпят и като цяло хората в момента не знаят всъщност какво точно се случва. Имаше национализиране на лични сметки и така нататък, какви ли не неща се случват и като цяло пенсията зависи не толкова от осигурителния доход, а от това какво ще решат политиците.

На друго мнение са самите пенсионери, чийто пенсии са изчислени на суми над сегашния таван. Такъв е случая и на Тодор Стамболиев.

Тодор Стамболиев, пенсионер: Аз съм внасял самичък и съм се самоосигурявал като адвокат и имам над 900 лева. Тези мои пари са мои, впрочем и са взети, къде отидоха, в чий джоб са. държавата трябва да ги върне, това са все едно мои спестявания.

Той предлага и вариант в случай, че не отпадне тавана – а именно сумата над него, която вече е събрана да бъде прибавена към най-ниските пенсии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ