Уникално! Наша народна певица е рекордьорка – надвика Гинес с 3 децибела отгоре!

Певица

Народната певица Смиляна Захариева успя да надвика Гинес. От книгата за рекордите направиха официални измервания на мощния й глас в изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ и се оказа, че тя е отгоре с 3 децибела.

Условията на екипа за световния рекорд бяха измервателният уред да е на два метра и половина от Смиляна и да се намира на метър и половина височина от земята, да се замери в пространство с тишина до 60 dbc и да задържи 5 секунди гласа си в най-мощната му фаза. „Беше много трудно, защото изискванията на екипа на Гинес бяха много сурови. Първоначално дори искаха това замерване да се направи в отворена среда, но аз им обясних, че да крещиш и да пееш е различно, защото в по-шумна среда уредът не може да отчете прецизно. Освен това разположението на измервателния уред на 1.5 метра също е усложняваше задачата, защото звукът има характеристиката да се качва нагоре“, разказа певицата.

При тези трудни изисквания Захариева е достигнала коефициент на мощност на гласа от 113.8 dbc, а прагът поставен от Гинес е бил 110. Според изчисленията на проф. Чушков, препоръчан да се включи в проекта от специалистите, мощта на гласа до нея е била с 143.8 dbc, а в главата на изпълнителката – 153.8 dbc. Екипът на Гинес е поставил условие замерването да се извърши с най-висококачествения шумомер – Cassella, пише „Телеграф“.

Смиляна Захариева се е допитала до астролог на коя дата гласът й ще е най-силен, за да се направи замерването. Ивелина Рускова й сметнала, че това ще е на 27 септември. До последно обаче певицата пазеше в тайна деня на събитието, за да могат с екипа й да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания. Световният рекорд се държи от Ник Стефънсон, който обаче достига своите над 123 децибела с викане. Поради липса на подобен аналог представителите на Гинес насочили пловдивчанката да се включи в състезание за крещене, но тя категорично отказала. Не се отказала обаче да намери начин да покаже, че гласът може да бъде красив, мощен и въздействащ без да се крещи истерично, а да пее.

След успешния запис в студиото на Мирослав Стоянов под тепетата Захариева и екипът й ще изпратят данните и те ще бъдат разгледани от комисия, която да потвърди постижението й за вписване в Книгата с рекордите на Гинес.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ