Тъжна картинка! 500 нови шофьори не могат да сменят скоростите, не знаят какво е съединител!

Photo II-29 Varna-Dobric (4)

Близо 500 водачи всяка година изкарват книжки за автомобили на автоматик и нямат представа как се сменят скоростите и що е то съединител. Това съобщиха от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, пише „Телеграф“.

През 2017 година на изпит за свидетелство за правоуправление за кола с ръчни скорости от категория B са се явили 99 120 души от цялата страна.

Други 483-ма кандидати са предпочели да платят същата сума за обучение – между 300 – 700 лева според автошколата, което след успешно положен изпит им дава право да сядат зад волана само на автомобили с автоматична скоростна кутия.

От началото на тази година досега пък 75 248 мъже и жени са били на кормуване за категория В. Статистиката на МВР показва категорично, че все по-често водачи избират да имат книжка само за автоматик. Три месеца преди края на годината вече 474-ма човека са били на такова обучение, което е почти колкото за цялата минала година.

Свидетелството за правоуправление за кола с автоматична скоростна кутия у нас има от 2011 година. То се различава от това за автомобил с ръчна. Ако на първото пише само В, на второто до буквата е добавено А в скоби. „В началото излизаха на пътя към 200 – 250 души с такива книжки. Постепенно броят нарасна двойно“, признаха от Пътна полиция. От разликата в изписването на категорията катаджиите са наясно, че водачът няма право да се качва зад волана на превозно средство със съединител. Ако това се случи санкцията за него е глоба от 100 до 300 лева, а отделно му се свалят регистрационните табели за срок от половин до една година, защото се води неправоспособен.

„Инструктирали сме служителите си да следят зорко за водачи, които имат право по документ да карат само коли автоматик, а са се качили зад волана на нормален автомобили“, уточниха от КАТ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ