България потъна в скръб! Отиде си един от най-видните ни историци

Свещ

Напусна ни историкът проф. дин Иван Тютюнджиев. Той бе декан на Историческия факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и почетен гражданин на Велико Търново, съобщава „Борба“.

Професорът има огромен принос за изучаването на историята и културата на старата столица и за издигането и утвърждаването на града в национален и международен мащаб.

Иван Тютюнджиев бе сред утвърдените български историци, който се ползва с голямо признание в страната и в чужбина. Той е възпитаник на търновската Алма матер, където е завършил висшето си образование с пълно отличие. Преподавателската му кариера във ВТУ започва през 1974 г., а през годините е бил ръководител на катедра “Стара и средновековна история, археология и етнография”, зам.-декан на Историческия факултет и зам.-ректор по международната дейност.

В своите научни изследвания, посветени най-вече на историята на българския народ през XV – XIX в., проф. Тютюнджиев издирва и публикува неизвестни или слабо познати гръцки, български и други извори, които показват миналото на Велико Търново в нова светлина. Неговите солидни монографични трудове доведоха до съществена преоценка на ролята на Велико Търново като църковен и духовен център не само в българските земи, но и в православния свят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ